Van big bang tot burn-out : Kenniscafé over stress

9 mei 2017, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 5,- / € 7,50 (niet-leden)

Stress is een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd. Psychiater en hoogleraar Witte Hoogendijk pleit voor een radicaal andere visie op stress, burn-out en depressie.

Wat ís stress eigenlijk?
13,7 miljard jaar na de oerknal, 200.000 jaar nadat homo sapiens zijn intrede deed en twee eeuwen na de Industriële Revolutie is de wereld in steeds hoger tempo almaar complexer aan het worden. Ons stress-systeem, grotendeels gevormd in een periode waarin nog niet eens leven op het land bestond, is helemaal niet toegerust om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Het is dan ook geen toeval dat het aantal gevallen van slapeloosheid, depressie en burn-out een alarmerende groei laat zien. Witte Hoogendijk schreef hier met Wilma de Rek een boek over en pleit voor een radicaal andere visie op stress-gerelateerde aandoeningen.
Hoogendijk komt tijdens dit Kenniscafé uitleggen hoe het komt dat wij zoveel moeite hebben alle veranderingen bij te houden. Het is tijd onze opgefokte verwachtingen onder de loep te nemen. Net als onze ongezonde relatie met de farmaceutische industrie.
Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam. Hij promoveerde bij Dick Swaab op veranderingen in de hersenen bij depressieve patiënten en schreef een groot aantal internationale wetenschappelijke publicaties over depressie.

Dinsdag 9 mei | 20:00 – 22:00 uur | € 5,- / € 7,50 (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum