Haarlem

Tien eeuwen geschiedenis aan het Spaarne.
Voor Haarlem in 1245 stadrechten kreeg van graaf Willem II, was Haarlem al een nederzetting van belang. Toen de stadsrechten eenmaal verleend waren, werkte de stad als een magneet.
Aan het begin van de Gouden Eeuw maakte de stad een ongekende economische bloei door en vormde een inspiratiebron voor vele schilders zoals Frans Hals en Pieter Saenredam. En wat te denken van grote mannen als Karel van Mander en Dirck Volkertszoon Coornhert? En dan al die mensen die de stad hebben verdedigd in benauwde tijden, Ripperda, Kenau, en – in latere eeuwen – Hannie Schaft?
Prachtige gebouwen werden er neergezet, markante huizen en fabrieken, statige kerken en het imposante stadhuis. Aan de zomen van de stad ontwikkelden zich buitenplaatsen en parken.
Haarlem is een stad van gewone mensen, van volkswijken en sjiek, van het dure hotel en Jan met de pet in de kroeg op de hoek. Kortom, Haarlem kan bogen op een rijke historie, die in toenemende mate toegankelijk wordt gemaakt via het internet.

Interessante websites

Klik op 'Bezoek de website' met de rechter muisknop en kies openen in een nieuw tabblad of venster.

 • Beeldbank Noord-Holland

  Initiatief van de archieven en historische verenigingen van Noord-Holland. Oude foto's, prentbriefkaarten, tekeningen, prenten en kaarten van plaatsen en gebeurtenissen in Noord-Holland, van de 16e eeuw tot heden.

  Bezoek de website

 • Historische canon Haarlem

  De historische canon van Haarlem in 21 vensters die ieder een belangrijk aspect uit de Haarlemse geschiedenis belichten.

  Bezoek de website

 • Regionale Canon Kennemerland

  In navolging van de landelijke historische canon is de Regionale Canon van Kennemerland verschenen. Met onderwijsversie die aansluit bij de kerndoelen van het basis- en voorgezet onderwijs.

  Bezoek de website

 • Erfgoed Haarlem

  Het oudste en meest bijzondere bezit van de Bibliotheek Haarlem wordt in toenemende mate digitaal toegankelijk gemaakt. Je vindt hier onder meer oude kinderboeken, muziekdrukken, centsprenten en manuscripten.

  Bezoek de website

 • Historisch Museum Haarlem

  Permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Haarlem en twee maal per jaar een wisseltentoonstelling met een onderwerp uit de rijke geschiedenis van Haarlem.

  Bezoek de website

 • Historische vereniging Haerlem

  Uitgebreide informatie over de geschiedenis van Haarlem met links naar beeldbanken, activiteiten en veel meer.

  Bezoek de website

 • Noord-Hollands Archief

  Historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland, de provinciehoofdstad Haarlem en de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort.

  Bezoek de website

 • Stripdagen Haarlem

  Het kenniscentrum op het gebied van strips en educatie. Speciale aandacht voor de Stripdagen Haarlem die Stichting Beeldverhaal Nederland tweejaarlijks organiseert.

  Bezoek de website

Wist je dat

Voordeel met je biebpas