Bibliotheekcollege - Hoe maak je een robotbrein?

29 januari 2019, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 5,- / € 10,- (niet-leden)

Bibliotheekcollege - Hoe maak je een robotbrein?

Wat is ervoor nodig om robots slim te maken? En willen we dat eigenlijk wel?

Robots kom je steeds vaker tegen, bijvoorbeeld in winkels of verzorgingstehuizen. Van de buitenkant zien ze er vaak al heel menselijk uit. Ze komen pas echt tot leven als we ze een brein geven. Maar hoe maak je eigenlijk een robotbrein? Kunnen we het menselijke brein gebruiken om een robot slim te maken? Kunnen we er een siliconenversie van maken? En moeten robots eigenlijk wel denken zoals mensen dat doen? Of zijn er ook andere manieren om robots slim te maken?

Toepassingen

Tijdens dit Bibliotheekcollege gaat hoogleraar Koen Hindriks in op nieuwe technische oplossingen om Artificial Intelligence (AI) te combineren met inzichten vanuit de psychologie. Het doel is om robots hun eigen unieke brein te geven. Ook kijken we naar een paar toepassingen van robots in het dagelijks leven, om antwoord te krijgen op de vraag wat robots eigenlijk allemaal moeten kunnen.

Over het Bibliotheekcollege

Neem plaats in de schoolbanken van het Bibliotheekcollege en laat je verrassen, uitdagen en inspireren door onze 'docenten' – van sportcommentatoren tot taalkundigen – én onze onderwerpen – van suiker tot zwarte gaten in het heelal. Bij ieder Bibliotheekcollege komt een ander fascinerend onderwerp of vraagstuk aan bod en geven we het podium aan een expert om zijn kennis met ons te delen.

Koen Hindriks

Koen Hindriks - © Bart Vastenhouw

Koen Hindriks is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar het socialer en intelligenter maken van robots die ons assisteren thuis of op ons werk. Koen Hindriks is ook Chief Innovation Officer van de startup Interactive Robotics, een spin-off van de TU Delft die zich bezighoudt met het maken van innovatieve oplossingen en toepassingen van sociale robots.

Foto Koen Hindriks - © Bart Vastenhouw

Dinsdag 29 januari | 20:00 – 22:00 uur | € 5,-/ € 10,- (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum