Bibliotheekcollege - Leonardo da Vinci

8 november 2018, van 20:00 tot 21:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 5,- / € 7,50 (niet-leden)

Bibliotheekcollege - Leonardo da Vinci

Ontdek het verhaal achter de tentoonstelling van Leonardo da Vinci in Teylers Museum.

Je kunt tot 6 januari 2019 de tentoonstelling over Leonardo da Vinci bezoeken in het Teylers Museum. De tentoonstelling bevat meer dan 30 originele tekeningen van de Italiaanse meester. De tekeningen komen uit internationale collecties. Michiel Plomp is hoofdconservator van de kunstverzameling van Teylers Museum. Hij komt 8 november vertellen over de lange weg die hij heeft afgelegd om de collectie te verzamelen. 

Italiaanse meesters

Het Teylers heeft zelf geen originele Leonardo’s in de collectie. Het museum bezit wel een grote hoeveelheid Italiaanse meesters en navolgers van Leonardo da Vinci. Na grote tentoonstellingen over Raffaël en Michelangelo mocht Leonardo da Vinci natuurlijk niet ontbreken. Je ziet in de tentoonstelling vooral de gave van Leonardo da Vinci om emotie en expressie van de mens vast te leggen. De Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal zijn hier prachtige voorbeelden van. Maar in zijn schetsen en voorstudies zie je pas echt goed dat Leonardo zijn tijd ver vooruit was. Hij maakte portretten van echte mensen, met echte gevoelens.  

Michiel Plomp

Michiel Plomp is sinds 2006 hoofdconservator van de kunstcollectie in Teylers Museum.
Hij studeerde kunstgeschiedenis met specialisme tekenkunst aan de Universiteit Utrecht. Na zijn PhD in Groningen werkte hij in diverse Nederlandse musea, waar onder Atlas van Stolk in Rotterdam, het Rembrandthuis in Amsterdam en Museum het Prinsenhof in Delft.
Vanaf 1999 was hij zeven jaar werkzaam in het Metropolitan Museum of Art in New York als Curator of Northern European Drawings. Hij werkte mee aan diverse grote tentoonstellingen, zoals Vermeer and the Delft school, Peter Paul Rubens: the drawings en Pieter Breugel the Elder. Drawings and Prints.
In verschillende musea was hij als (gast)conservator betrokken bij tentoonstellingen over Hendrick Goltzius, Leonaert Bramer en Pieter Saenredam. Naast tentoonstellingen was hij als auteur of co-auteur verantwoordelijk voor de publicaties The public and the private in the age of Vermeer en Rembrandt and his circle: drawings and prints.
Als hoofdconservator van de kunstcollectie in Teylers Museum werkte Michiel aan grote tentoonstellingen zoals Anton Mauve (2008), Rafaël (2012) en Watteau (2017) en schreef hij catalogi over deze kunstenaars. Verder publiceerde hij in internationale tijdschriften zoals The Burlington Magazine, Master Drawings en Oud Holland.

Donderdag 8 november | 20:00 – 21:30 uur | € 5,- / € 7,50 (niet leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum