Boekpresentatie Peter van Dongen en Teun Berserik

13 december 2019, van 20:30 tot 22:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 10 leden | € 12,50 niet-leden

Boekpresentatie Peter van Dongen en Teun Berserik

Op 13 december wordt de integrale bibliofiele uitgave van het tweeluik ‘Vallei der Onsterfelijken’ uit de stripreeks ‘Blake en Mortimer’ op feestelijke wijze ten doop gehouden in de Bibliotheek Haarlem Centrum.

‘Vallei der Onsterfelijken’ is getekend door de Nederlanders Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van de Belgische scenarist Yves Sente.

Wie zijn Blake en Mortimer?

De Belgische stripauteur Edgar P. Jacobs (1904-1987) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke pioniers van het Franco-Belgische beeldverhaal en een van de grondleggers van de Europese sciencefictionstrip. Zijn beroemdste creatie: kapitein Blake en professor Mortimer. Een duo dat zo populair is dat hun avonturen na Jacobs’ dood vanaf 1996 werden voortgezet door een keur van andere scenaristen en tekenaars, onder wie Jean Van Hamme, Ted Benoît en François Schuiten. Inmiddels overstijgt het aantal albums na Jacobs’ overlijden dat van de oorspronkelijke reeks, wat wel wat wil zeggen over de eeuwigheidswaarde over van Blake en Mortimer.

Dat de Nederlanders Peter van Dongen (‘Familieziek’) en Teun Berserik (‘Vincent van Gogh’) de eer ten deel viel om hun bijdrage aan de saga te leveren, mag opmerkelijk worden genoemd. Beide tekenaars hebben naam gemaakt in de zogenaamde klare lijn, de stijl waarin Jacobs, maar bijvoorbeeld ook Kuifje-schepper Hergé beroemd zijn geworden. Blake en Mortimer-veteraan Yves Sente schreef al eerder een zevental scenario’s voor de reeks. De oplage van ‘Vallei der Onsterfelijken’ bedraagt in Frankrijk 400.000 exemplaren, in Nederland en België 60.000. Het oorspronkelijk uit twee delen bestaande ‘Vallei der Onsterfelijken’ zal in een luxe editie verschijnen in een beperkte oplage. Een goede reden voor een feestje in aanwezigheid van Berserik en Van Dongen.

Signeren

Deze avond kun je de verschillende uitvoeringen van het album kopen. Na afloop zullen Peter van Dongen en Teun Berserik boeken signeren en voorzien van een stempel. Speciaal voor deze avond wordt er ook een prent ter beschikking gesteld.

Vrijdag 13 december | 20:30 – 22:30 | € 10 leden, € 12,50 niet-leden
de Bibliotheek Haarlem Centrum

Let op! Geen kaartverkoop aan de deur.

Deze boekpresentatie is een samenwerking tussen Stichting Beeldverhaal Nederland, stripboekenwinkel Jopo de Pojo en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.