Cursus: luisteren naar koormuziek

21 mei 2019, 20:00 t/m 28 mei 2019, 22:00 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: €10 leden / €15 niet-leden (ticketprijs per avond)

Cursus: luisteren naar koormuziek

Ben je geïnteresseerd in koormuziek? Lijkt het jou wat om een luistercursus te volgen? Dan is dit zeker iets voor jou!

Ben jij ook gefascineerd door de klank van vocale ensemble muziek in al zijn facetten? Wil je je voorbereiden op de jubileumeditie van het belangrijkste Nederlandse festival voor vocale ensemble muziek – en dat in ons mooie Haarlem? Dan is deze luistercursus de ideale wegwijzer om deze muziek te ontdekken.

Musicoloog Ian Borthwick duikt in de geschiedenis en het ontstaan van de (westerse) vocale ensemble muziek. Hij schetst hoe eenstemmige ensemblezang zich ontwikkelde via de meerstemmige muziek naar de hedendaagse bloeiende a capella praktijk. Diverse stijlen, zoals vroege polyfonie, barok, romantiek en moderne muziek komen aan de orde. Muziek die ook weer in verschillende concerten terugkomt in de aanstaande editie van de Koorbiënnale.

Wat leer je?

Naast theoretische kennis komt ook de praktijk, het luisteren naar aan bod. Hoe klinkt een stuk en hoe is de opbouw? Wat is de essentie van koormuziek? Wat is het verschil in zingen van de stijlen? Waar herken je aan of het samen zingen goed gaat of juist niet? Hoe klinken de verschillende stemsoorten? In Haarlem zijn er ook veel amateurkoren in allerlei genres actief. Tijdens de tweede cursusdag laat één van onze Haarlemse Koren live koormuziek horen.

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland en de Koorbiënnale organiseren samen in aanloop naar de 10de editie van de Internationale Koorbiënnale Haarlem een cursus Luisteren naar koormuziek.

Over de Internationale Koorbiënale

Koorbiënnale

De Internationale Koorbiënnale noemt zich een avontuurlijk vocaal festival op topniveau. Al 20 jaar presenteert het festival de mooiste internationale professionele vocale ensembles van dit moment en verkent en verlegt de grenzen van de koormuziek.

Dinsdag 21 en 28 mei | 20:00 - 22:00 uur | €10 leden / €15 niet-leden (ticketprijs per avond)
de Bibliotheek Haarlem Centrum