Citybooks: Sulaiman Addonia en Gerda Blees

22 september 2021, van 19:15 tot 21:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum, Doelenzaal

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Horen, zien en schrijven: een avond met Sulaiman Addonia en Gerda Blees

Abdelkader Benali interviewt de Eritrees-Engelse schrijver Sulaiman Addonia in het kader van Citybooks Haarlem. Ook Gerda Blees is te gast op deze mooie schrijversavond.

Citybooks is een internationaal en multimediaal project waarbij schrijvers en kunstenaars steden portretteren. Sinds 2017 neemt Haarlem deel aan dit bijzondere project. De zesde en laatste auteur die onze stad bezoekt, is Sulaiman Addonia. Addonia is nog tot en met 24 september in Haarlem als writer in residence. Met zijn bezoek ronden gemeente Haarlem en 37PK het 'Citybooks'-project af.

Leven in een vluchtelingenkamp

Sulaiman Addonia (1972) werd geboren in Eritrea, vluchtte op jonge leeftijd met zijn familie naar Soedan en reisde later door naar Saoedi-Arabië. Vanaf 1990 verbleef hij in Londen, waar hij studeerde en zijn eerste boek, The Consequences of Love (2008) publiceerde. Het werd genomineerd voor de Commonwealth Writers Prize en verscheen in meer dan twintig talen. In 2018 verscheen Silence is my Mother Tongue. In deze roman schreef Addonia uit eigen ervaring over het leven in een vluchtelingenkamp. Addonia vertelt urgente verhalen over het overleven in een vijandige omgeving. De Nederlandse vertaling, Stilte is mijn moedertaal, verscheen in het voorjaar van 2021. Inmiddels woont Addonia met zijn gezin in Brussel, waar hij zeer actief is als initiator van literaire projecten.

Het stadsportret

In het tweede deel van het programma van deze avond verschuift de aandacht naar het stadsportret. De portretten van Kristien Hemmerechts (te gast in 2017), stripauteur Ulli Lust uit Oostenrijk en Andrés Barba uit Spanje (te gast in 2018) en dat van Thé Tjong-Khing (2020) verschenen niet alleen als audioboek, maar ook op papier. George Moormann van De Zingende Zaag ontwierp de reeks ‘Haarlem IN-DRUK’. Hij overhandigt op 22 september de nieuwste uitgave in deze serie aan Gerda Blees.

Gerda Blees

Schrijver en dichter Gerda Blees (1985) woont en werkt in Haarlem. Haar roman Wij zijn licht (2020) behaalde de shortlist van Libris Literatuurprijs en won zowel de Nederlandse Boekhandelsprijs als de Literatuurprijs van de Europese Unie. In opdracht van citybooks schreef Blees het essay ‘Uit het raam kijken in Schalkwijk’. Joni Zwart gaat in gesprek met zowel Blees als Addonia over verschillende manieren om de wereld te observeren – en de vertaling daarvan in woorden.

Woensdag 22 september | Inloop: 19.15 uur, Programma: 19:30 - 21:30 uur | Gratis
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Doelenzaal
Let op: coronatoegangsbewijs is verplicht (zie hieronder bij 'Coronamaatregelen').

De avond wordt ook live gestreamd. Je kunt je aanmelden via onderstaande knop en ontvangt dan de link voor deze livestream. Het programma start om 19:30.

Coronamaatregelen

Als je in de zaal wilt zitten, vragen we je om een coronatoegangsbewijs. Een geldig coronatoegangsbewijs is:

 1. een negatieve testuitslag via Testen voor Toegang; 
 2. of een vaccinatiebewijs; 
 3. of een bewijs dat je hersteld bent van corona.

Deze informatie kun je aan ons laten zien via de CoronaCheckapp op je smartphone (of een papieren coronabewijs dat je kunt afdrukken via CoronaCheck.nl). Meer informatie over coronatoegangsbewijzen

We werken met vaste zitplaatsen. Als je eenmaal een zitplaats hebt, verzoeken we je om te blijven zitten. Uiteraard kun je gebruik maken van het toilet.
De horeca is gesloten. We bieden twee gratis drankjes aan, die je kunt vinden onder je stoel.

Boeken van Sulaiman Addonia en Gerda Blees

 • Stilte is mijn moedertaal

  Sulaiman Addonia

  Het leven van een meisje in een vluchtelingenkamp in Oost-Afrika.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stilte is mijn moedertaal

 • Wij zijn licht

  Gerda Blees

  Vanuit het perspectief van de dingen om hen heen wordt het op waarheid gebaseerde verhaal verteld van een Utrechtse woongroep, die in 2017 een van haar leden verliest door hun dieet van licht en lucht.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wij zijn licht