Jan Brokken en Berlage Saxophone Quartet – concertlezing

16 maart 2019, van 15:00 tot 17:00 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 10,- / € 15,- (niet-leden)

Jan Brokken

Jan Brokken geeft samen met het Berlage Saxophone Quartet de concertlezing 'De weg naar de vrijheid', waarin verhalen én muziek over zoektochten naar vrijheid hand in hand gaan.

De weg naar de vrijheid

Het verlangen naar vrijheid kent vele vormen en gedaanten. Al komt het vaak neer op één ding: mogen worden wie je bent.

Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet tonen hoe musici op zoek gingen en gaan naar die vrijheid. Soms letterlijk door te vluchten, zoals de Russische pianist Youri Egorov. Anderen bleven of konden niet weg, dat gold onder het communistische regime in de Sovjet-Unie voor Dmitri Sjostakovitsj en de Arvo Pärt. Zij ondermijnden middels muzikale geheimtaal de dictatuur van binnenuit.

Hawar Tawfiq

Verhaal en muziek wisselen elkaar af in een kunstzinnig gesprek tussen noot en woord. De muziek bestaat uit bewerkingen gemaakt door de altsaxofonist van het Berlage-kwartet, Peter Vigh. Speciale aandacht gaat uit naar het voor dit programma geschreven stuk De tocht van de Koerdisch-Nederlands componist Hawar Tawfiq, gebaseerd op de nieuwe stroom vluchtelingen waarover de laatste jaren zoveel te doen is.

De weg naar de vrijheid bestaat uit werken van Moesorgski, Schullhoff, Sjostakovitsj, Pärt, Tawfiq en Eisler en verhalen uit de boeken In het huis van de dichter, Baltische Zielen en De kozakkentuin.

Jan Brokken

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere Mata Hari – de ware en de legende, De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven - The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De Vergelding bereikte hij een breed en groot publiek. Met De Kozakkentuin en De gloed van Sint Petersburg bewijst hij zich opnieuw als een verteller van formaat. In oktober 2018 verscheen zijn nieuwe boek De rechtvaardigen. Dit boek is binnenkort te leen in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en is nu te reserveren als je lid bent van de Bibliotheek op het station.

Berlage Saxophone Quartet

Het Berlage Saxophone Quartet, bestaande uit Lars Niederstrasser sopraansaxofoon, Peter Vigh altsaxofoon, Kirstin Niederstrasser tenorsaxofoon en Eva van Grinsven baritonsaxofoon, won in 2013 de Dutch Classical Talent Award en in 2015 de Kersjesprijs.

Logo H. de Vries Boeken

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel H. de Vries.

Zaterdag 16 maart | 15:00 – 17:00 uur | € 10,- / € 15,- (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum