Kunstcollege 2 - Aanzien door kunst

In deze 8-delige reeks kijken wij naar de rol en positie van vrouwen als kunstenaar, muze, onderwerp, verzamelaar, mecenas en nog veel meer. Dit college wordt gegeven door Emmelie de Mol van Otterloo.
Veel machthebbers, mannen en vrouwen, probeerden hun macht of de macht van hun vorstenhuis tot uitdrukking te brengen of hun aanzien te versterken door middel van kunst in de 16de en de 17de eeuw. Aansprekende voorbeelden zijn de Franse koningin Catharina de Medici en Amalia van Solms, echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik als verzamelaar en opdrachtgever.
Amalia van Solms (slot Braunfels 1602 – Den Haag 1675), de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik (1584 – 1647), een van de grootste opdrachtgeefsters in de Noordelijke Nederlanden. Samen hebben zij het Haagse hofleven op de kaart gezet. Ook hebben ze paleizen buiten Den Haag laten bouwen, Honselaersdijk, Ter Nieuburgh in Rijswijk en Huis ten Bosch. Deze hebben ze voor Nederlandse begrippen uitbundig gedecoreerd. Door het creëren van een hofcultuur probeerden zij het aanzien van de Oranjes te vergroten.
Nadat Frederik Hendrik gestorven was heeft partner Amalia deze trend doorgezet, ze heeft de Oranjezaal in huis ten Bosch laten decoreren door de grootste kunstenaars van die tijd, alles ter meerdere eer en glorie van haar gestorven echtgenoot. Welke kunstenaars kregen opdrachten van het echtpaar en later alleen van Amalia, hoe zagen de paleizen eruit en wat is er nog over van deze kunstverzamelingen?
Lees de hele introductie tot dit college op de website van Artetcetera.
Dinsdag 17 oktober | 20:00 – 22:00 uur | € 16,- leden, € 18,50,- niet-leden
de Bibliotheek Haarlem Centrum
Kunstcolleges afzonderlijk
di 12 dec Kunstcollege 8 - kunstverzamelaars
In deze 8-delige reeks kijken wij naar de rol en positie van vrouwen als kunstenaar, muze, onderwerp, verzamelaar, mecenas en nog veel meer.
Van 20:00 tot 22:00
de Bibliotheek Haarlem Centrum