Kunstcolleges: vijf eeuwen vrouw en kunst

10 oktober 2023, 20:00 t/m 12 december 2023, 22:00 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 125

Kunstcolleges: vijf eeuwen vrouw en kunst

In deze 8-delige reeks kijken wij naar de rol en positie van vrouwen als kunstenaar, muze, onderwerp, verzamelaar, mecenas en nog veel meer.

Koop je ticket voor de reeks

Tot iets meer dan een halve eeuw geleden moest een vrouw die de keuze maakte om kunstenaar te worden stevig in haar schoenen staan. Ze moest de strijd aanbinden met vele vooroordelen en maatschappelijke conventies. De weg naar de kunst was allerminst eenvoudig. Sommige academische opleidingen in Europa waren niet toegankelijk voor vrouwen. Hoe kon een vrouw haar werk aan de man brengen, welke mogelijkheden tot tentoonstellingen waren er? Zorgde de eerste emancipatiegolf rond 1900, met name in Verenigde Staten, voor meer acceptatie van de vrouw als kunstenaar?

De feministische beweging in de jaren ’60 zorgde voor échte ruimte en vrijheid, ten minste waar het Europese en Amerikaanse kunstenaars betrof. Aandacht voor de vrouw-kunstenaar met een andere culturele achtergrond en huidskleur volgde pas twee decennia later. En nog steeds is er een wereld te winnen.

De Kunstcolleges bestaat uit deze 8 lezingen. De lezingen zijn op dinsdagavond: 10 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 7 november, 14 november, 21 november, 28 november, 12 december. Tickets voor de volledige reeks zijn nu verkrijgbaar voor €125.

Dinsdag 10 oktober t/m 12 december | 20:00 – 22:00 uur  | € 125
de Bibliotheek Haarlem Centrum

Koop je kaart voor de hele serie