Lezing: Het markante leven van Ellen Russe

3 september 2022, van 14:00 tot 15:30 | de Bibliotheek Bloemendaal

Lezing: Het markante leven van Ellen Russe

Ellen Russe heeft een bijzondere plek in het culturele leven van Bloemendaal voor de oorlog. Deze markante actrice, pianiste, schrijfster en kunstenaar was kind aan huis bij toonaangevende Italiaanse schrijvers en dichters. 80 jaar na haar overlijden bestaat de vereniging die ze oprichtte, Dante Alighieri Haarlem, nog steeds. Op 3 september neemt voorzitter Baartman van de vereniging je mee in het bijzondere leven van Russe.

De vereniging Dante Alighieri Haarlem vierde onlangs haar 85e verjaardag. Reden voor voorzitter Herman Baartman om in het leven van de oprichter te duiken: Ellen Russe. Russe was kind aan huis bij toonaangevende Italiaanse schrijvers en kwam zelfs op audiëntie bij Mussolini. Haar liefde voor de Italiaanse taal en cultuur wilde ze graag delen, waaruit de vereniging ontstaan is. Wie was deze vrouw en waarom heeft ze zo’n bijzondere plaats in de geschiedenis van Bloemendaal?

Herman Baartman

De jubilea van het overlijden van Russe en de vereniging die ze opgericht heeft vormden voor Herman Baartman de aanleiding zich te verdiepen in het leven van deze markante vrouw. Op zijn zoektocht stuitte hij op namen als die van Eduard Verkade, Charley Toorop, Sint Franciscus en Adriaan Stoop. Herman Baartman is zelf kinderpsycholoog, emeritus hoogleraar aan de VU. Net als Russe is hij gefascineerd door Italië en vertelt hij graag over wat hem fascineert.

Zaterdag 3 september | 14:00 tot 15:30 uur | Gratis
de Bibliotheek Bloemendaal