Livestream Slavernij: Beeldvorming

18 mei 2021, van 20:15 tot 22:00 | Online

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Livestream Slavernij

Bekijk de livestream van Pakhuis de Zwijger over ons slavernijverleden. In deze tweede editie gaat het over beeldvorming in de media en openbare ruimte.

Op 1 juli 2021 is het 148 jaar geleden dat de slavernij in 1873 – 10 jaar na de officiële afschaffing – daadwerkelijk werd afgeschaft. In aanloop naar dit jaarlijkse moment, gaat Pakhuis de Zwijger in 3 dialoogsessies in gesprek over dit gedeelde verleden en de doorwerking ervan in onze maatschappij vandaag de dag. Zit onze geschiedenis de toekomst van velen in de weg? Kun je uitsluiting en racisme herkennen als je het zelf nooit hebt ervaren?

In deze editie: Beeldvorming

In deze tweede editie gaat het over hoe het koloniaal en slavernijverleden doorwerken in het Nederlandse medialandschap en de openbare ruimte in onze steden. We bespreken onder andere stereotyperingen en framing. Daarnaast kijken we naar de verantwoordelijkheid van de media om een inclusieve weerspiegeling van de samenleving en verschillende perspectieven te laten zien. Welke mensen krijgen een podium of stem op de televisie, radio en in andere media uitingen en namens wie spreken zij? Ook kijken we naar de openbare ruimte; wie worden daar afgebeeld en geëerd en welke boodschap wordt daarmee afgegeven?

Online groepsgesprekken

We gaan eerst in gesprek met een panel van experts op het gebied van beeldvorming in de media, cultuur en publieke ruimte. Waar lopen zij tegenaan in hun vakgebied en hoe zien ze de plek van het slavernijverleden daarbinnen? Daarnaast nodigen we iedereen uit om bij te dragen aan de dialogen door deel te nemen aan online groepsgesprekken. Deze vinden plaats binnen het programma, maar worden niet uitgezonden, om zo constructief verhalen te delen en ervaringen op te halen.

Livestream 2: Beeldvorming | 18 mei 2021 | 20:15-22:00 uur
Reserveer voor de livestream

De dialoogsessies vinden live vanuit Pakhuis de Zwijger, Amsterdam plaats. Meekijken en praten kan via de website.
 

Pakhuis De Zwijger