Livestream Slavernij: (H)erkenning

25 mei 2021, van 20:15 tot 22:00 | Online

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Livestream Slavernij

Bekijk de livestream van Pakhuis de Zwijger over ons slavernijverleden. In deze derde editie gaat het over herdenken en het vieren van de afschaffing van de slavernij.

Op 1 juli 2021 is het 148 jaar geleden dat de slavernij in 1873 – 10 jaar na de officiële afschaffing – daadwerkelijk werd afgeschaft. In aanloop naar dit jaarlijkse moment, gaat Pakhuis de Zwijger in 3 dialoogsessies in gesprek over dit gedeelde verleden en de doorwerking ervan in onze maatschappij vandaag de dag. Zit onze geschiedenis de toekomst van velen in de weg? Kun je uitsluiting en racisme herkennen als je het zelf nooit hebt ervaren?

In deze editie: (H)erkenning

In deze derde en laatste editie gaat het over hoe het koloniaal en slavernijverleden gezamenlijk herdacht kunnen worden en hoe de afschaffing gevierd kan worden. We bespreken onder andere mogelijke excuses van de staat voor diens rol in het slavernijverleden, een nationale dag van herdenking en viering, en het erkennen van 1873 als jaartal van afschaffing. Wat is het belang van gezamenlijk herdenken? Wat zouden nationale excuses betekenen?

Online groepsgesprekken

Het laatste deel van deze dialoog wordt gebruikt om terug te blikken op het drieluik met onder andere Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. We gaan eerst in gesprek met een panel van experts op het gebied van herdenking en erkenning. Hoe zien zij de plek van het slavernijverleden in Nederland? Daarnaast nodigen we iedereen uit om bij te dragen aan de dialogen door deel te nemen aan online groepsgesprekken. Deze vinden plaats binnen het programma, maar worden niet uitgezonden, om zo constructief verhalen te delen en ervaringen op te halen.

Livestream 3: (H)erkenning | 25 mei 2021 | 20:15-22:00 uur
Reserveer voor de livestream

De dialoogsessies vinden live vanuit Pakhuis de Zwijger, Amsterdam plaats. Meekijken en praten kan via de website.
 

Pakhuis De Zwijger