Mart Smeets - Mijn Amerika

29 april 2018, van 15:00 tot 16:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: €5,- / €7,50,- (niet leden)

Mart Smeets - Mijn Amerika

Mart Smeets neemt je mee naar zijn Amerika: langs iconische steden en met bijzondere persoonlijkheden.

Levenslange fascinatie

Op de dag dat president John F. Kennedy werd doodgeschoten, 22 november 1963, begon voor de 16-jarige Mart Smeets een levenslange fascinatie voor Amerika. Zijn werk als sportjournalist bracht hem de 54 jaar erna vaak in het land. Veel van zijn ervaringen op het gebied van muziek, sport, politiek, kunst, geschiedenis, eten, reizen, hotels en het eeuwige racisme belandden in Mijn Amerika.

Roadtrip door de VS

Smeets neemt de lezer mee naar het Memphis van Elvis Presley, het Texas van de oud-Nederlands-elftalkeeper Jan van Beveren, het Boston na de bomaanslag bij de marathon, zijn lievelingsmuseum en -restaurant, zijn favoriete platenzaken, zijn mooiste stadionherinnering. Hij bezoekt oude bekenden en beschrijft de carrière van de uit Polen geïmmigreerde footballcoach Mike Ditka, de vleesgeworden American Dream. Hij is lyrisch over de I 80 van Salt Lake City naar Park City, waar hij overigens zeer kort Robert Redford ontmoette (en hoe). Hij leert ons over Martin van Buren, de achtste president van de USA (die thuis in Kinderhook gewoon Nederlands sprak), en over de mormonen, de Yankees, de cola-oorlog en ‘Southern Comfort’.

Ongezouten mening

In alle bijzondere en bovendien informatieve verhalen spuit Mart Smeets ook zijn ongezouten mening over Amerika en de Amerikanen, het land waarmee hij een lichte haat-liefdeverhouding ontwikkelde en dat nooit stopte hem te verbazen.

Zondag 29 april | 15:00 – 16:30 uur | € 5,- (leden) € 7,50,- (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum