Mode van morgen: 3D-knitwear

5 oktober 2018, van 20:00 tot 21:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

meisje mode

Kan mode duurzamer? Jazeker! Maak kennis met The Girl and the Machine, een modelabel dat met 3D-breien de strijd aangaat met de overproductie van kleding.

Van kleding wordt veel te veel geproduceerd. Ieder jaar blijven winkels met ruim 21 miljoen aan onverkochte kleding zitten. Soms zit er niets anders op dan die te vernietigen. Dat gebeurt jaarlijks met ruim 1,2 miljoen kledingstukken. Dat kan een stuk duurzamer, dacht Rosanne van der Meer, oprichter van het modelabel The Girl and The Machine.

Mode op maat

Rosanne Van der Meer bedacht een digitaal productieproces voor een breimachine die 3D-gebreide kledingstukken maakt. Bijzonder is dat de machine rekening houdt met je eigen wensen. Je kunt niet alleen kiezen uit een patroon, ontwerp, kleur of materiaal, maar ook het model, de mouw- en zoomlengte of halslijn naar je smaak aanpassen. Nog mooier: de machine ontwerpt op basis van je eigen lichaamsmaten. Handig, want dan past het kledingstuk gegarandeerd en vindt er veel minder verspilling plaats. Echt maatwerk dus.

Overproductie tegengaan

The Girl and the Machine slaat daarmee twee vliegen in één klap: je krijgt een uniek, gepersonaliseerd kledingstuk én het productieproces biedt een oplossing voor de alsmaar groeiende berg onverkochte kleding. Rosanne vertelt je er graag alles over op deze avond in het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Documentaire The Next Black

Voorafgaand aan de presentatie kijk je naar de documentaire The Next Black over duurzame veranderingen binnen de modewereld. Zie hoe ontwerpers, vernieuwers en politiek leiders aankijken tegen de mode van morgen en wat de mode-industrie doet om duurzamer te worden.

Dutch Sustainable Fashion Week
Van 5 t/m 14 oktober vindt de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Deze vierde editie staat helemaal in het teken van bewustwording van de enorme hoeveelheid afval die we jaarlijks produceren en het aandeel dat de kledingbranche hierin heeft. Wil je weten wat er die week allemaal nog meer te doen is? Bekijk het programma.

Vrijdag 5 oktober | 20:00 – 21:30 uur | Gratis
de Bibliotheek Haarlem Centrum