Open Ochtend – Da Vinci’s Vitruviusman

29 november 2018, van 08:00 tot 09:00 | de Bibliotheek op het Station

Open Ochtend – Da Vinci’s Vitruviusman

Hoe symmetrisch is de mens nou echt?

Duo-tentoonstelling in 37PK

Tijdens het Leonardo da Vinci Cultuurjaar zijn Lyske Gais en Machteld Aardse uitgenodigd in de artist-in-residence van 37PK. Onder begeleiding van kunstenaar/curator Martijn Lucas Smit werkten ze toe naar een duo-tentoonstelling in 37PK die vanaf 18 november is geopend.

De Vitruviusman van Leonardo da Vinci

De bekendste tekening die Leonardo da Vinci maakte was de ‘Vitruviusman’. Hij maakte de tekening rond 1490: een studie van het menselijk lichaam.
De verhoudingen van Leonardo da Vinci’s Vitruviusman worden nog steeds toegepast. De cirkel en het vierkant zijn referenties voor het meten van het menselijk lichaam. De perfecte mens heeft een verhouding waarbij de hoogte gelijk is aan de breedte met uitgestrekte arm.

Nieuwe vorm van waarheid: data

Inmiddels raken we gewend aan de nieuwe vorm van waarheid waarbij we informatie destilleren uit enorme hoeveelheden data. Data Science, Big Data en algoritmes zijn belangrijke termen uit deze tijd. Wat doen we er mee? Hoe gaan we er mee om? En wat wij ons afvragen: hoe verhouden wij ons als mens tot data?

Onderzoek

92 maten van 6000 Amerikaanse militairen zitten in een openbare dataset. Ook zijn op verschillende locaties in Haarlem mensen opgemeten. Bij de Open Ochtend ontdekken we of de Vitruviusman het anno 2018 bij het (symmetrische) rechte eind heeft. Ook kom je meer te weten over de tentoonstelling.

Open Ochtend

Elke laatste donderdag van de maand organiseert de Bibliotheek op het station de ‘Open Ochtend…’. Inspiratiesessies waarbij je meer inzicht krijgt in hedendaagse onderwerpen als nieuwe media, persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en ondernemerschap.

De inspiratiesessie is gratis bij te wonen maar reserveer wel een kaartje.

Donderdag 29 november | 08:00 – 09:00 uur | Gratis
de Bibliotheek op het station