Lezing en debat over de politieke cartoon

3 oktober 2021, van 14:00 tot 17:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 5,00 | Stripweekend Haarlem – georganiseerd door Stichting Beeldverhaal

Stripweekend Haarlem: Lezing en debat over censuur, zelfscensuur en uitvlakcultuur

Politiek tekenaar Tjeerd Royaard laat zien hoe politiek cartoonisten werken en wat een enorme impact hun werk kan hebben. Aansluitend op de lezing vindt er een debat plaats.

De politieke cartoon is een krachtig middel om iets over de wereld te zeggen. Zó krachtig, dat cartoonisten worden bedreigd of gevangengezet vanwege hun tekeningen. Of nog erger, zoals in het geval van Charlie Hebdo in 2015.

Enorme impact

In het kader van het Stripweekend Haarlem komt politiek tekenaar Tjeerd Royaards, winnaar van de Inktspotprijs 2018 en hoofdredacteur van Cartoon Movement over zijn werk vertellen. Ook licht hij toe hoe cartoonisten uit binnen- en buitenland, uit heden en verleden, werken en waarom simpele lijnen op papier een enorme impact kunnen hebben.

Debat over censuur

Aansluitend is er een debat met Royaards, striptekenaar Peter de Wit (Sigmund), politiek cartoonist Bas van der Schot (de Volkskrant) en cartoonist/transman Jiro Ghianni (De Boezems, Hello Gorgeous Magazine) over censuur, zelfcensuur en ‘cancel culture’ in de strip en cartoon. Het debat wordt geleid door Tonio van Vugt, artistiek directeur van Stripdagen Haarlem.

Het Stripweekend Haarlem wordt georganiseerd door Stichting Beeldverhaal en vindt plaats van vrijdag 1 t/m zondag 3 oktober.
Meer informatie en het programma vind je op www.stripdagenhaarlem.nl.

Zondag 3 okt | 14:00 uur tot 17:30 uur | € 5,00
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32, Haarlem

Voor toegang tot de activiteit is het verplicht om een coronatoegangsbewijs QR code bij de ingang te laten scannen.

Coronatoegangsbewijzen zijn:
- digitaal bewijs via CoronaCheck app
- een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang, maximaal 24 uur oud
- een vaccinatiebewijs
- een herstelbewijs van maximaal 180 dagen oud

We controleren op naam, dus neem je ID mee.

Illustratie: Tjeerd Royaards