Verman Je

In een tijd van maatschappelijke verandering is het belangrijk om stil te staan bij wat het betekent om man te zijn. Verman Je opent het gesprek over mannelijkheid, emotie en identiteit.
Vandaag de dag staan traditionele rolpatronen onder druk en gaan maatschappelijke discussies steeds vaker over gelijkheid, identiteit en mentale gezondheid. Dit maakt het belangrijker dan ooit om mannelijkheid opnieuw te bevragen. Uit recent onderzoek blijkt dat we te maken hebben met een omgekeerde emancipatie: jonge mannen vallen vaker uit in het onderwijs, worstelen met emotionele expressie en vinden moeilijker hun plek in een snel veranderende wereld. De populaire serie Adolescence wakkert bovendien urgente vragen aan over hoe we jongens opvoeden en welke beelden van mannelijkheid we hen meegeven. In plaats van stoerheid en stilte, is er behoefte aan openheid, reflectie en verbinding.
Dit evenement nodigt uit tot een eerlijk gesprek over wat het hedendaags betekent om man te zijn. Door literatuur, muziek en dialoog samen te brengen, creëren we een ruimte waarin kwetsbaarheid geen zwakte is, maar kracht. Het is tijd om stil te staan, te luisteren en samen een gezondere, inclusievere invulling van mannelijkheid te verkennen.
Programma
Verwacht een unieke en interactieve ervaring waarin literatuur, muziek en een open gesprek met het publiek samenkomen. Samen creëren we een boeiende en inspirerende sfeer waarin iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek.
- Schrijver Joris van der Geest vertelt over zijn nieuwe boek 'Iedereen is Faust', en verschillende vormen van toxic masculinity.
- De jongens van Jong Volwassen ondersteunen het programma muzikaal met sterke singer-songwriter nummers en spoken word en vertonen voor het eerst hun nieuwe single, ook getiteld 'Verman Je'.
- Mannencoach Niek Lok stelt prikkelende vragen aan zowel gasten als het publiek en schakelt zijn expertise in de psychologie achter mannelijk gedrag in om achtergrond te bieden. Hij zoomt in op thema’s als schaamte, zelfbeeld en de rol van (digitale) verslaving, en laat zien hoe gezonde mannelijkheid eruit kan zien – zonder maskers of stereotype gedrag.
Over 'Iedereen is Faust'
Het boek Iedereen is Faust van Joris van der Geest vertelt het verhaal van Raphael, een zelfverzekerde reclameman.
Raphael is een misogyne en bloedmooie millennial die ogenschijnlijk ongestoord zijn hedonistisch leven leidt tussen acteurs en reclamepersonen in hedendaags Amsterdam. Maar deze klootzak is de inzet van een weddenschap tussen hogere machten, en wordt zowel speler als speelbal in een epische strijd tussen goed en kwaad.
Na een ontmoeting met de intrigerende Nagissa wordt hij, zeer tegen zijn zin, Gutmensch. Plotseling kan hij niet anders dan vegan eten, opkomen voor arme koffieboeren en vrouwen met respect behandelen. Als het strijdtoneel verschuift van Amsterdam naar Teheran krijgen zijn dilemma’s een nieuw perspectief en wordt de inzet verhoogd tot alles of niets.
Iedereen is Faust is een moreel uitdagende en hilarische roman over de man in het mijnenveld van consent, seksisme en giftig gedrag.
Zondag 13 juli | 16:00 – 18:00 uur | € 7,50
de Bibliotheek Haarlem Centrum
Deze bijeenkomst is een themabijeenkomst in het verlengde van Zinnen op Zondag.