Vijftig jaar Woodstock

30 juni 2019, van 16:00 tot 17:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: €5 leden / €10 niet-leden

Vijftig jaar Woodstock

Dit jaar is het exact vijftig jaar geleden dat het fameuze hippiefestival Woodstock heeft plaatsgevonden. Velen uit die tijd zagen het festival als keerpunt naar verandering en gelijkheid. Maar is dat ook echt zo?

Weet je nog die opwindende jaren zestig? Het tijdperk van grote veranderingen in muziek, politiek en seksuele mores. Wereldwijd! Aan de hand van beelden en geluidsfragmenten maken we deze avond een reis door de jaren zestig. Natuurlijk hebben we het over de vernieuwing die The Beatles, Bob Dylan, Provo en de pil met zich meebrachten. Maar de ‘sixties’ hebben ook invloed gehad op de politiek en cultuur in andere delen van de wereld.

 

Een wereldreis

Geert Buelens, schrijver van het boek De jaren zestig, laat deze avond zien dat de ‘sixties’ veel meer waren dan een ‘feestje’ van de westerse wereld. De hele wereld maakte een culturele en politieke revolutie door. Al die veranderingen op het wereldtoneel hebben bijgedragen aan het ontstaan van de populaire cultuur. Ook in Afrika, Latijns-Amerika en Azië ontwikkelden muziek, films en literatuur zich razendsnel. Denk aan chachacha uit Congo, westerns uit de DDR, modefotografie uit Mali en feministische gedichten uit Iran. Kom je ook verbazen en luister hoe Buelens het beeld over de jaren zestig nuanceert.

Over Geert Buelens

Geert Buelens (1971) is dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit Stellenbosch. Hij schreef onder andere de boeken Van Ostaijen tot heden, Oneigenlijk gebruik en Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog, dat de ABN Amro-prijs voor Beste Non-Fictieboek 2008 won. Hij heeft bijna tien jaar van zijn leven gewijd aan het roerigste decennium van de vorige eeuw. In het lijvige werk De jaren zestig Een cultuurgeschiedenis maakt hij de balans op van de tijd waarin de babyboomers wortel schoten.

Zondag 30 juni | 16:00 - 17:30 uur | €5 leden / €10 niet-leden
de Bibliotheek Haarlem Centrum