Workshop: Zwarte kunst als communicatie

24 juni 2023, van 10:00 tot 14:00 | de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk

Kosten: €7,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zwarte kunst als communicatie

Yoshina Davelaar geboren en getogen in Haarlem, is op zoek gegaan naar de ontwikkeling van de zwarte kunstenaars. Al tijdens haar studie aan de kunstacademie verbaasde het Yoshina meermaals dat er weinig bekend is over kunst gemaakt door zwarte kunstenaars.

Reserveer je kaarten

​Vanuit Yoshina's expertise als docente Tekenen en Schilderen, CKV en als kunstenares toegepaste fotografie neemt ze je mee in haar zoektocht. Daar waar de zwarte kunstenaars kunst in eerste instantie primair zagen als een communicatiemiddel, kan het zich vandaag de dag meer en meer meten met de verschillende kunststijlen en kunstuitingen overal ter wereld.

Programma

De workshop start met de lezing: van communicatie naar kunst, de weg van de zwarte kunstenaars. Aansluitend kunnen de deelnemers zelf aan communicatie in de kunst doen. Materialen en gereedschappen zijn aanwezig.

De Zwarte Kunst

Harlem, New York, was de hoofdstad van de zwarte kunstenaars begin vorige eeuw. Denk hierbij aan James van der Zee, begonnen als een fotograaf die middels zijn werk gehoor gaf aan de vele protesten in de jaren '40 tot '60 maar die al gauw naam maakte als portretfotograaf voor zowel zwarte als witte modellen en dat middenin de roerige jaren van de emancipatiestrijd. Of wat te denken van Richard Bruce Nugent: een zwarte, homofiele man die ook nog eens goed kon schrijven en fantastisch kon schilderen met zijn hoogtepunten in de jaren '60: zwart-wit schilderijen met daarop zijn interpretatie van wat er met de zwarte mens is gebeurd. En niet te vergeten Kara Walker die 30 jaar lang haar gevoelens aan het papier vertrouwde en meer en meer haar werk in overzichtstentoonstellingen haar verhaal aan het grote publiek vertelt.

Zaterdag 24 juni | 10:00 – 14:00 uur | €7,50
de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk

Reserveer je kaarten