Een schatkist vol!

Een schatkist vol!

Dat voorlezen goed is voor je kind, is jou waarschijnlijk wel bekend. Maar wist je dat je door regelmatig voor te lezen een ware schatkist voor je kinderen opent! Saskia de Jong (onze adviseur geletterdheid 0-8 jaar) vertelt welke schatten er allemaal in deze kist verborgen zitten.

Schat 1: spelenderwijs leren kinderen dat lezen en taal leuk zijn

"Ik vind het heel leuk om het over boeken en voorlezen te hebben. Belangrijk ook. Zelf heb ik eindeloos veel voorgelezen toen ik voor de klas stond. Zeker bij jonge kinderen kun je met voorlezen de basis leggen van taal en verhalen. Spelenderwijs leren zij dat lezen en taal leuk zijn. Ze horen woorden die wat onbekender zijn, en een andere taal dan spreektaal. Dat helpt hen hun leven lang."

Schat 2: er ontstaan werelden in je hoofd als je leest

"Kinderen zijn nieuwsgierig. Via boeken en voorlezen laat je hen werelden ontdekken die zij nog niet kennen. Met films en tekenfilms kan dat natuurlijk ook, maar bij boeken kunnen zij er zelf een voorstelling van maken, gaan zij fantaseren hoe iets eruit ziet. Daar kunnen zij in hun hoofd van maken wat zij willen. Dat is wat lezen zo fantastisch maakt."

Schat 3: je biedt je kind een wereldbeeld aan via de boeken die je voorleest

“Klopt het wat er in het boek staat, is het geen onzin? Hoe gaan de mensen of dieren in het boek met elkaar om? Het is goed als je daarover nadenkt, want door de boeken die je kiest, krijgt je kind een bepaald wereldbeeld. Misschien wil je bijvoorbeeld aan je kind meegeven dat blijdschap en verdriet allebei bij het leven horen. Of dat je best een keer ruzie met een vriendje kunt hebben, maar dat je het ook weer goed moet maken. Als je voorleesboeken uitzoekt, kun je op dit soort dingen letten." 

Schat 4 : kinderen leren ook veel van goede tekeningen

“Veel prentenboeken zijn zo mooi gemaakt! En van de illustraties leren kinderen ook veel. Welke kleuren zie je, hoe is de zee getekend of een dierenwereld, hoe kijkt een kind dat verdrietig is of juist heel blij? Het is prachtig om tijdens het voorlezen te laten zien op welke manier de illustrator dat allemaal getekend of geschilderd heeft.“

Schat 5: Een verhaal gaat door, ook als het boek uit is

"Een verhaal is niet afgelopen wanneer het boek uit is. Het gaat door! Dat heb je vast wel eens gemerkt bij jezelf. Maar zeker bij jonge kinderen is dat heel opvallend. Let maar eens op je kind tijdens het spelen. Dan hoor of zie je misschien dingen uit het verhaal terug die indruk hebben gemaakt of die spannend waren. Dat speelt je kind na, bij het bouwen met Lego, bij het buitenspelen, bij het tekenen. Daaraan zie je dat verhalen echt aankomen en dat die onderdeel worden van hun leven."