Winterbloei

Winterbloei

Winterbloei is een bijzondere bundel met natuurverhalen van Jan Wolkers. Het is een verzameling verhalen waar de liefde voor de natuur vanaf spat maar ook zijn bezorgdheid over de toekomst. Daarnaast bevat Winterbloei een viertal persoonlijke columns van schrijfster en columnist Aaf Brandt Corstius.

Zijn mooiste natuurverhalen

Jan Wolkers was naast schrijver een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van inspiratie. Zijn mooiste verhalen, waaronder ook niet eerder uitgegeven werk, dagboekfragmenten en foto’s over de natuur zijn door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht in de bundel Winterbloei.

De liefde voor alles wat leeft en groeit

Karina de vrouw van Jan Wolkers vertelt over zijn liefde voor de natuur : “Niets is zo mooi als een tuin in de winter. Als het dan rijp gevroren of gesneeuwd heeft en alle stengels, takken en takjes bedekt zijn met een laagje wit die helder afsteken tegen de grijze lucht, dan heb je een tweede bloei in zwart en wit; een wintertuin in winterbloei. Jan zijn leven en werk waren onlosmakelijk met de natuur verbonden. Deze bloemlezing weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.”

Kwetsbare natuur

Het thema van Nederland Leest, Duurzaamheid, komt naar voren in het voorwoord van Ronald Giphart (ambassadeur van Nederland Leest). In de persoonlijke columns van Aaf Brandt Corstius vertelt zij over Jan Wolkers en de (kwetsbare) natuur.