Zo lees je nóg meer boeken!

Melissa leesconsulent

'Het is zo ontspannen om te lezen. Dat gevoel gun ik ieder kind', aldus Melissa, leesconsulent bij de Bibliotheek. Kinderen vinden het soms lastig om te lezen voor hun plezier. Terwijl het zo belangrijk is om het doen.

Onderzoek laat zien dat kinderen één of twee AVI-niveaus terug kunnen vallen als zij een lange periode niet lezen. (AVI is het systeem waarmee school de technische leesontwikkeling van je kind meet.) Melissa geeft tips hoe je kind tóch met plezier door blijft lezen in zijn vrije tijd.

Start met een leesbingo

Wedstrijdjes doen? Niets leuker dan dat. Wat dacht je van een leesbingo? Een leesbingo, een bingokaart met tekst in plaats van cijfers, zorgt voor gezonde competitie tussen je kinderen. Print de kaart uit en laat je kind steeds een hokje afstrepen wanneer hij een opdracht heeft gedaan. De opdrachten nodigen uit om op allerlei manieren en plekken te lezen. ‘Lees met een zaklamp onder je deken’ staat er bijvoorbeeld op. Zo houd je het lezen ook een beetje spannend. De leesbingo vind je hier.

Luisterboeken mogen ook

Even geen zin om met een boek op schoot te zitten? Wil je lekker doorgaan met waar je bezig bent, maar eigenlijk ook wel een verhaal lezen? Een leuk alternatief is dan de LuisterBieb. Ook dan ‘lees’ je eigenlijk boekjes! De boeken in de LuisterBieb kun je thuis downloaden, zodat je ze overal offline kunt beluisteren. Ook handig tijdens een lange autorit bijvoorbeeld.

Plezier is het belangrijkste tijdens het lezen

Lees iets anders

Leesboeken zijn natuurlijk fijn, maar er zijn zat alternatieven! Pak er eens een moppenboekje bij. Je kind werkt nog steeds aan zijn leesontwikkeling, maar op een heel andere manier. Er zijn maar weinig kinderen die een moppenboekje niet leuk vinden. Ook weetjesboeken vallen vaak in de smaak. Kies een onderwerp uit wat je kind op dit moment bezighoudt, zodat het zijn interesse meteen wekt.

Niets moet

Wie heeft er nou zin om iets te doen omdat het moet? Niemand! Plezier en ontspanning moeten vooropstaan, volgens Melissa. Zo is het helemaal niet erg als je kind liever een makkelijker boek leest dan een boek op zijn eigen AVI-niveau. Maar ook als je kind graag een moeilijk boek pakt, kan dat natuurlijk. Laat hem dan wel eerst de vijfvingertest doen.