De Methode-Holmes van Hans Aarsman

18 januari 2018, van 20:00 tot 21:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 7,50 / € 10,- (niet-leden)

De Methode Holmes van Hans Aarsman

De Methode-Holmes is een lezing over foto’s analyseren als een detective, foto’s als een verzameling feiten bekijken. De achterliggende gedachte is: als je maar goed kijkt en goed nadenkt, dan weet je hoe het zit in de wereld.

Denk als Sherlock Holmes
Hans Aarsman: "Ik dacht, dat is dat hele duffe gedoe met een man met een pijp in z’n mond, een vergrootglas en een raar petje op z’n hoofd. […] Maar je moet de boeken voor de lol eens lezen, het swingt gewoon. De achterliggende gedachte is: als je maar goed kijkt en goed nadenkt, dan weet je hoe het zit in de wereld. Dat is niet zo, maar dat gevoel is zo heerlijk hè. Toen dacht ik, stel nou dat ik die methode van Sherlock loslaat op fotografie? Ik ga niet meer kijken naar hoe iets gefotografeerd is, maar ik kijk gewoon naar wat erop een foto staat. Revolutionaire gedachte! Dus niet als mensen die van fotografie houden, maar meer als wetenschapper: foto’s als een verzameling feiten bekijken."

Aarsman past deze methode toe in zijn wekelijkse serie in de Volkskrant, waar hij (dus bijna letterlijk) een nieuwsfoto onder de loep neemt.
De Methode-Holmes gaat over het aanscherpen van het observatievermogen. Over de mogelijkheden en de beperkingen die het stilstaande tweedimensionale beeld biedt. Over de onlosmakelijke eenheid van beeld en woord.

Hans Aarsman
Hans Aarsman’s (1951) bezigheden laten zich het beste omschrijven als veldwerk. In diverse theaters in Nederland staat hij dit jaar met een onemanshow over zijn veldwerk: Zelf Weten. Zijn fotografische werk is diverse keren te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij schreef diverse theaterstukken, waaronder een monoloog met Garry Winogrand in de hoofdrol. Iedere donderdag in de Volkskrant, iedere zaterdag in De Tijd staat de Aarsman Collectie, waarin hij als een detective met een loep boven foto’s hangt.

Donderdag 18 januari | 20:00 - 21:30 uur | € 7,50 / € 10,- (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum