Duurzaamheidsbeleid

De vestigingen Bloemendaal, Haarlem Centrum, Haarlem Noord, Haarlem Schalkwijk en Hillegom van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland hebben het gouden Green Key Certificaat behaald: het keurmerk voor duurzaam ondernemen in de toeristisch-recreatieve sector.

De aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) groeit met de dag. Als één van de meest actuele managementthema’s van deze tijd staat het in de belangstelling van vele organisaties, zo ook van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.
De maatschappelijke relevantie van het onderwerp is groot, omdat MVO het bedrijfsleven, naast onder meer overheden en maatschappelijk organisaties, een centrale rol heeft gegeven in het bijdragen aan misschien wel de belangrijkste uitdaging van onze samenleving: het realiseren van duurzame ontwikkeling.

Acht samenwerkende Haarlemse culturele instellingen
Uit handen van de Haarlemse wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema en Erik van Dijk, directeur stichting KMVK (Green Key), hebben de acht samenwerkende Haarlemse culturele instellingen op dinsdag 26 januari 2016 het felbegeerde Green Key Certificaat voor duurzame bedrijfsvoering in ontvangst genomen. De deelnemende organisaties zijn het Frans Hals Museum|De Hallen, Teylers Museum, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Noord-Hollands Archief, Hart, Toneelschuur, Patronaat en Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem.

Keurmerk in een recordtempo behaald
Op 10 maart 2015 sloten de Haarlemse culturele instellingen een ‘Intentieovereenkomst Duurzaamheid’. In een klein jaar hebben de instellingen zich fors ingespannen om hun gebouwen en bedrijfsvoering duurzamer te maken.

Alle instellingen hebben besparende en duurzame aanpassingen verricht op onder andere het gebruik van water en energie. Tappunten zijn bijvoorbeeld uitgerust met sensoren en er is energie-efficiënte verlichting toegepast in de gebouwen. Maar ook op het gebied van afvalscheiding, fair trade, het gebruik van afbreekbare schoonmaakmiddelen en isolatie heeft de Bibliotheek grote vorderingen gemaakt.

Naast positieve effecten voor het milieu en leefklimaat, heeft het behalen van het Green Key Certificaat ook haar impact op de bewustwording van het personeel en de bezoekers van de Bibliotheek. In een projectgroep, bestaande uit verschillende medewerkers, is de Bibliotheek onder begeleiding van het bedrijf Green Leisure aan de slag gegaan om het gebouw en de bedrijfsvoering duurzamer te maken.