Met aandacht koken: 2 soeprecepten

Met aandacht koken: 2 soeprecepten

Je stapt thuis over de drempel na een verkwikkende wandeling in de natuur. Je neus voelt koud aan en ook je handen zijn verkleumd. Hoe warm je dan op? Met een kop zelfgemaakte soep!

Je ziet de damp omhoogkomen. Mmm… Je ruikt de geur van de kruiden en de groenten die je met aandacht hebt gesneden en krijgt zin in die eerste lepel soep...

Soep verwarmt, soep zorgt voor knusheid en is altijd voedzaam. En helemaal niet moeilijk om te maken. Inge en Neeltje, beiden werkzaam bij de Bibliotheek, delen graag hun wintersoeprecepten met jullie. Zij maken er hun familie in ieder geval dolgelukkig mee. Dat belooft dus wat!

Recept volgen en klaar... er staat een heerlijke wintersoep op tafel. Maar je kunt ook een beetje mindfulness aanbrengen in het kookproces. Even alle gedachten over ‘straks’ laten gaan en met alle aandacht op ‘nu’ een soep koken met volle aandacht. Dat proef je!

Inge’s Erwtensoep

Ingrediënten
- 500 gr spliterwten, gewassen
- 1/2 knolselderij in blokjes
- 1 prei in ringetjes
- 1 wortel in blokjes
- 3 vleesbouillonblokjes
- 2 flinke schouderkarbonades
- rookworst
- 2 liter water

Hiervoor heb je een grote soeppan nodig. Doe de spliterwten, de knolselderij, de prei, de wortel en het water met de bouillonblokjes en de karbonades in de pan. Breng aan de kook en roer regelmatig. Draai het vuur laag en laat afgedekt 1,5 uur sudderen tot de erwten uit elkaar vallen. Je huis begint al heerlijk te ruiken. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Neem na 1 uur de karbonade uit de soep en leg de worst erin. Haal na 20 minuten de worst uit de soep. Verdeel het vlees van de karbonades in stukjes en snijd de rookworst in plakjes. Doe ze terug in de pan en breng de soep op smaak met peper. Genieten!

Neeltje’s Rode Linzensoep

Voor een dagje zonder vlees is deze heerlijk rode linzensoep perfect. Linzen zijn enorm gezond: ze zitten vol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. En ze zijn door het hoge eiwitgehalte een uitstekende vleesvervanger. De komijn en kaneel maken de soep heerlijk kruidig en verwarmend. Dit recept is geschikt voor 2 tot 3 personen. Smullen maar!

Ingrediënten:
- 150 gram gewone rode (oranje) linzen (gedroogd, in een pakje)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels komijn (poeder)
- 1 theelepel kaneel (poeder)
- boter of olijfolie om in te bakken
- 3 bouillontabletten voor 1,5 liter bouillon (groentenbouillon, of anders kippen- of runderbouiilon) 

Snipper de ui en pel en plet of snijd de knoflookteentjes. Snijd twee stengels bleekselderij in stukjes van 4 cm of kleiner. Kook het water en laat daarin de bouillontabletten oplossen. Verwarm in een pan een klont boter (of een paar eetlepels olijfolie). Doe de gesnipperde ui erin en laat die bakken tot deze glazig wordt. Roer de komijn en de kaneel erdoor. Laat goed warm worden en ruik! Doe ook de knoflook, linzen en de stukjes bleekselderij in de pan. Even laten bakken en omscheppen. Doe de bouillon erbij en leg het deksel op de pan. Als de soep kookt, zet je het vuur laag. Laat de soep 20 tot 30 minuten pruttelen. Serveer de soep met heerlijk versgebakken bruinbrood.
Wil je de soep toch wat gevulder maken (wél met vlees), doe er dan stukjes worst door als de soep klaar is. Bijvoorbeeld een lekkere Turkse knoflookworst!

Kook met aandacht

Vaak kook je op de automatische piloot, vooral als je iets maakt dat je al jaren kookt. Meestal is er weinig tijd. Je kent de ingrediënten, pakt blindelings pannen en messen en weet hoe je het gerecht moet bereiden. Tijdens het koken voer je een gesprek met je geliefden, reflecteert op je dag of bedenkt wat je morgen moet doen. Meestal is op die manier koken makkelijk. Maar echt aandachtig is het niet. Door dit los te laten en te koken met volle aandacht maak je het koken veel leuker. En je gerecht nóg lekkerder! Hoe je dat doet?

  • Zet je favoriete muziek op! Of kook in stilte, ook heel fijn. 
  • Zorg dat je niet afgeleid wordt zodat je helemaal kunt opgaan in het kookproces.
  • Neem de tijd. Schil de aardappelen eens op een rustig tempo. Snijd de wortels in twee keer zoveel tijd als je normaal doet. Voel wat het mes doet. Merk hoe rustig je hiervan wordt!
  • Bekijk de groenten, bekijk het vlees. Verwonder je over de structuren ervan. Heb je een ui wel eens echt goed bekeken? Realiseer je waar deze vandaan komt. Wie zou de ui geoogst hebben? 
  • Denk na over hoe gezond de soep zal zijn. Doordat er zoveel verschillende ingrediënten in een soep gaan, is het een enorm voedzame maaltijd. Realiseer je dat je je geliefden hiermee iets voedzaams en gezonds geeft! 
  • Proef, proef, proef! Is de soep lekker op smaak? Heeft hij nog iets meer kruiden nodig of meer tijd? Of is hij perfect? Dan kun je er juist alvast lekker een paar happen van nemen…

Naar de vrijwilligerspagina