Onze boekentips van 2021

Gepubliceerd op: 14 december 2021 15:53

Medewerkers van de Bibliotheek geven hun favoriete boekentips door. Wat was het allermooiste boek dat zij in 2021 hebben gelezen? Reserveer of leen het e-book direct!

De boekentip van Kirsten

"Ik vond dit boek zo mooi! De dialogen, de setting in het moeras - prachtig omschreven natuurlijke details  - het moord mysterie, wat écht spannend was, de poëtische schrijfstijl. In mijn zomervakantie in twee dagen uitgelezen."

De boekentip van Roos

"Het boek heeft me meer dan ontroerd omdat dat wat onmogelijk is (vrede tussen Palestina en Israël) in dit boek mogelijk lijkt. Het is een boek met meerdere lagen, realistisch maar ook fictief, droevig maar ook hoopgevend en zooo mooi geschreven. Overigens is een apeirogon een wiskundig figuur met een ontelbaar oneindig aantal zijden (over symbolisch gesproken)"

  • Colum McCann Apeirogon

    Een Palestijnse en een Israëlische man raken bevriend nadat ze door het oorlogsgeweld in het Palestijns-Israëlische conflict elk een dochter hebben verloren.

    Gedrukt boek

De boekentip van Monique

"De overlevenden van Alex Schulman. Een voor mij onbekende schrijver. Het boek leest als een trein. Wisselt tussen heden en verleden en is daarom ook spannend. De beschrijving van het vakantiehuis in het Zweedse landschap is heel herkenbaar. Je ziet het voor je"

  • Alex Schulman De overlevenden

    Drie jonge mannen keren terug naar het zomerhuis waar ze vroeger met hun ouders de zomervakanties doorbrachten. Ze hebben de urn met de as van hun moeder...

    Gedrukt boek

De boekentip van Suzanne

"Misschien niet het mooiste maar heel bijzonder en origineel beschreven: Wij zijn licht, van Gerda Blees. Het perspectief wisselt steeds, echt knap gedaan. Je leest het verhaal (over een woongroep die gelooft dat je kan overleven op enkel licht en liefde) vanuit het de nacht, vanuit het brood, de twijfel, een appgroep. Het klinkt misschien een beetje vaag, maar het werkt in dit boek! "

  • Gerda Blees Wij zijn licht

    Vanuit het perspectief van de dingen om hen heen wordt het op waarheid gebaseerde verhaal verteld van een Utrechtse woongroep, die in 2017 een van haar leden verliest door hun dieet van licht en lucht.

    Gedrukt boek

  • Gerda Blees Wij zijn licht

    Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van de spirituele woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht, lucht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn...

    Luisterboek (digitaal)

De boekentip van Anne

"Voor mij eindigt Klifi van Adriaan van Dis hoog. Een veelzijdig boek dat Van Dis met veel plezier en engagement lijkt te hebben geschreven. Het is een aanklacht tegen van alles en nog wat, maar hij vlakt daarbij de eigen invloed niet uit; het is makkelijk om in de slachtofferrol te vervallen en geen oog te hebben voor wat je zelf kunt doen om zaken te veranderen. Tegelijkertijd illustreert hij dat engagement of rebellie niet altijd ergens toe leiden, sterker nog, gevaarlijk kunnen zijn zonder dat er per definitie iets mee gewonnen wordt."

  • Adriaan van Dis KLIFI

    In een toekomstige Republiek Nederland, waar de klimaatverandering zich laat gelden, wekt de wijze waarop de populistische regering omgaat met slachtoffers van een orkaan de woede op van een oude man, die een pamflet schrijft als aanklacht.

    Gedrukt boek

  • Adriaan van Dis KliFi

    In ‘KliFi’ van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij...

    Luisterboek (digitaal)

De boekentip van Anne

"Ik ben helemaal weg van het nieuwe boek van Sally Rooney (bekend van het boek Normale mensen ook een aanrader): Prachtige wereld, waar ben je. Deze roman speelt zich af in Ierland en vertelt over de levens van een viertal twintigers/dertigers die worstelen met hun relaties, vrienden, familie en werk. Maar ook zijn ze bezig met hoe ze zichzelf verhouden tot de wereld. Daarbij delen ze interessante (filosofische) gedachtes met elkaar, vaak in briefvorm. Ik heb deze roman in een week uitgelezen, waarbij ik soms tot diep in de nacht maar bleef lezen. En daarna heimwee naar de personages omdat het uit was! Zo moet een roman toch zijn: dat een verhaal je zo aangrijpt en de personages even deel uitmaken van jouw inner circle."

De boekentip van Linda

"Geen roman maar een informatief boek. Luister naar mij van Tricia Hollingshead gaat over de lichaamstaal van de hond. Er staan hele mooie foto's in en ze omschrijft alles heel duidelijk. Ik ken mn hond behoorlijk goed maar door dit boek kan ik haar lichaamstaal nog beter lezen. Dus voor hondenliefhebbers echt een aanrader!"

De boekentip van Mascha

"Mijn favoriet was ‘Wedden dat ik blijf’ van Marijke Vos. Een hartverwarmend boek met hoog knuffelgehalte.  Goede tegenhanger voor deze Coronatijd!"

  • Marijke Vos Wedden dat ik blijf

    Als Debby met haar zus en diens gezin vanuit de bruisende Randstad naar het Brabantse platteland verhuist om alpaca's te gaan houden, zijn er nogal wat obstakels te overwinnen, maar komt ook de liefde om de hoek kijken.

    Gedrukt boek

  • Marijke Vos Wedden dat ik blijf

    Perfect voor fans van Sophie Kinsella, Jill Mansell en Charlotte de MonchyDebby haat files. En deadlines. En haar overvolle agenda. Dus wat houdt haar nog in de grote stad? Ze sluit een weddenschap af met haar zus Hilde: wie als eerste een mooi huis vindt – waar dan ook in Nederland – bepaalt in welk dorp ze gaan wonen. Hilde vertrekt als eerste naar...

    E-book

De boekentip van Roxane

"Ik heb zoveel mooie boeken gelezen, moeilijk om te kiezen...ik kom dan toch op twee boeken. De schrijvers zijn allebei ook bij ons in de bieb zijn geweest! Sulaiman Addonia en Frenk van der Linde. Heel verschillend maar beide boeken hebben mij echt geraakt."

De boekentip van Maartje

"Dit jaar eindelijk tijd gehad om een paar boeken te lezen die al lang op mijn lijstje stonden. 'Wees onzichtbaar' is daarvan mijn favoriet. Mijn lijstje is alleen niet korter geworden, maar ga volgend jaar weer meedoen met de Hebban Challenge."