Rondje Literatuur

Schrijf eens wat anders

Een paar uur zijn de de leerlingen van verschillende middelbare scholen uit Haarlem ondergedompeld in de wereld van het woord. Bekijk hier de resultaten van hun creativiteit en verbeelding.

Ik wil jongeren een inspirerende ervaring meegeven om te ervaren dat literatuur niet suf en moeilijk is. Allereerst ontmoeten zij een jonge schrijver. Een schrijver die zelf nog weet hoe het er aan toe ging op de middelbare school. Maar het allerbelangrijkste is dat ze het zelf doen! Schrijven dus. 

— Aureen Harthoorn - de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Rondje Literatuur

De Bibliotheek wil jongeren een inspirerende ervaring meegeven en het gevoel geven dat lezen en literatuur er toe doen. Jonge schrijvers vertellen wat hen in literatuur raakt en wat hun motivatie is om te schrijven. Wie zijn hun inspiratiebronnen? Hoe hebben zij literatuur ontdekt? Wat is het geheim van goede verhalen en waarom moet je die lezen? Of luisteren? Of zien? 

Workshop blog schrijven

Een blog is anders dan andere online nieuwsitems doordat het een kenmerkende persoonlijke stijl heeft. Tijdens de workshop is de uitdaging om in korte tijd een korte mening of spannende gebeurtenis in eigen stijl te schrijven.

Workshop poëzie

Gedichten hoeven niet altijd te rijmen. Woorden hebben betekenis en bestaan uit klanken en een ritme. Tijdens de workshop leer je met klanken, ritme en woorden te spelen om tot verrassende gedichten te komen.

Workshop songtekst

Wat heb je nodig voor een songtekst? Een verhaal, een gebeurtenis, verwondering of een gevoel…. de mogelijkheden zijn eindeloos. De geschreven tekst wordt aan een melodie gekoppeld en voorgedragen.
 

Schrijven geeft je alle macht om te doen wat je wil.

— Daan Heerma Van Voss

Workshop stripverhaal

Voor een strip moet een verhaallijn bedacht worden. Dit wordt uitgewerkt in een scenario met scènes en bijbehorende teksten. Het scenario wordt uitgewerkt tot een stripverhaal. Dus ook niet-tekenaars kunnen strips maken.

Workshop theatertekst schrijven

Tijdens de workshop wordt een scène met personages bedacht. De personen krijgen karakters en emoties en aan de hand hiervan worden dialogen geschreven.
 

Daan Heerma Van Voss - boeken en e-books

hoe leen ik e-books?

Kees van Beijnum - boeken, e-books en luisterboeken

Jan van Mersbergen - boeken en e-books

Alma Mathijsen

rondje lietratuur

 

Rondje Literatuur had niet uitgevoerd kunnen worden zonder hulp van de volgende fondsen, schrijvers en kunstenaars

Workshops

 • Pijke Ileri - workshop stripverhaal
 • Wilma Geldof - workshop blog 
 • Eva Gouda - workshop theatertekst
 • Daan van Doesborgh - workshop poëzie 

Workshops

 • Gino van Weenen - workshop poëzie
 • Alex van Koten - workshop stripverhaal
 • Elten Kiene - workshop poëzie / spoken word
 • Klaske Oenema - workshop songtekst

Fondsen

 • Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland
 • Stichting Geld- en Effectenhandel
 • Stichting Dorodarte
 • Stichting Zabawas

De deelnemende scholen zijn het Eerste Christelijk Lyceum Haarlem, Het Schoter Haarlem en het Stedelijk Gymnasium Haarlem