Afhaalbieb

Wij stellen een boekenpakket voor je samen

Meer over de coronamaatregelen

Boeken afhalen tijdens lockdown

De vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland zijn tijdelijk dicht, maar je kunt boeken lenen via onze Afhaalbieb. 


Zo werkt de Afhaalbieb

 1. Meld je aan

  Klik hieronder op de vestiging waar je jouw boekenpakket wilt komen ophalen. Er wordt automatisch een e-mail geopend voor de aanvraag.

 2. Geef je voorkeur door

  Geef in de e-mail één genre aan (je kunt geen specifieke titels aanvragen). Wij kiezen vervolgens 5 boeken voor jou uit onze collectie.

 3. Ophalen

  Na jouw aanvraag gaan we zo snel mogelijk voor je aan de slag. Je ontvangt per e-mail of telefonisch een bericht wanneer jouw boekenpakket klaar ligt. Dit kan enige dagen duren.

Let op! Vermeld bij de aanvraag:

 1. Jouw naam (en de namen van de andere pashouders als je voor meerdere passen wilt bestellen).
 2. Het e-mailadres waarop we jou kunnen bereiken.
 3. Jouw telefoonnummer.
 4. Nummer(s) van de Bibliotheekpas(sen).
 5. Eén genre. Welk genre? Kijk hiervoor bij 'Kies je genre' op onze website.
 6. Als je een pakket voor Jeugd aanvraagt: de leeftijd van het kind of de jongere.
 7. Als je een voorleesboekenpakket wilt lenen, vermeld dan ‘Voorleesboekenpakket’ en de leeftijdscategorie 0 t/m 2 jaar of 3 t/m 6 jaar.
 8. Drie dagen waarop je de boeken kunt ophalen. Let op: zaterdag is een populaire dag; mogelijk duurt het langer voordat je je boeken kunt ophalen, omdat we al aan het maximaal aantal ophaalmomenten zitten.
 9. Eventuele reserveringen die voor je klaarstaan in de vestiging waar je het boekenpakket komt ophalen. 

Kun je jouw aanvraag niet per mail versturen? Van maandag t/m zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur kun je bellen naar de vestiging waar je jouw pakket wilt afhalen.

Wat voor boeken krijg je?

Wanneer je je aanmeldt voor de Afhaalbieb stellen we speciaal voor jou een boekenpakket samen. Dit pakket bestaat uit 5 boeken uit de collectie van de vestiging die je selecteert als afhaallocatie. 

Wij stellen met zorg een pakket voor je samen in het genre waarvoor je hebt gekozen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er in het pakket een boek zit dat je al gelezen hebt of niet interessant vindt. Het is niet mogelijk om deze boeken ter plekke te ruilen. (Enne... een mooi boek herlezen kan ook leuk zijn!)

Veilig boeken afhalen. Hoe gaat dat?

 • Kom in je eentje naar de Bibliotheek.
 • Het kan zijn dat je even moet wachten. Er mag maar één klant tegelijkertijd naar binnen. 
 • Bij het afhalen van boekenpakketten kun je boeken die je geleend hebt weer inleveren.
 • Inleveren is alleen mogelijk bij het afhalen van een besteld pakket. Je doet de boeken die je terugbrengt in de bak die klaar staat. Deze boeken gaan eerst in quarantaine en worden na de quarantaineperiode van jouw pas gehaald.
 • Een medewerker zet een tas met jouw boekenpakket voor je klaar.
 • Je noemt je naam en laat op gepaste afstand jouw Bibliotheekpas zien. Zonder pas kunnen we geen boeken meegeven.
 • Het is niet mogelijk om boeken ter plekke aan te vragen of te ruilen.

Waar kan ik mijn pakket afhalen?

Je ontvangt per e-mail of telefonisch een bericht wanneer jouw boekenpakket klaarligt en een tijdvak waarin je jouw pakket kunt ophalen. De ophaalmomenten liggen van maandag t/m vrijdag tussen 12:00 en 16:00 uur. Op zaterdag tussen 12:00 en 14:00 uur.

de Bibliotheek Bloemendaal: bij de hoofdingang van de Bibliotheek op de met jou afgesproken dag en tijd.
de Bibliotheek Heemstede: bij de entree van de Bibliotheek op de begane grond op de met jou afgesproken dag en tijd.
de Bibliotheek Hillegom: bij de hoofdingang van de Bibliotheek op de met jou afgesproken dag en tijd.
de Bibliotheek Haarlem Noord: bij de hoofdingang van de Bibliotheek op de met jou afgesproken dag en tijd.
de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk: bij de hoofdingang van de Bibliotheek op de met jou afgesproken dag en tijd.
de Bibliotheek Zandvoort: in het café op de met jou afgesproken dag en tijd.

Voor wie is de Afhaalbieb bedoeld?

Je kunt je aanmelden voor de Afhaalbieb wanneer je:

 • Lid bent van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.
 • Geen gebruik kunt maken van de online Bibliotheek voor e-books of luisterboeken.
 • Voor meerdere gezinsleden die lid zijn van de Bibliotheek boeken wilt bestellen. Geef dit dan aan in je e-mail. Vermeld de namen en pasnummers van de gezinsleden voor wie je een pakket bestelt. We proberen deze pakketten dan te combineren in één ophaalmoment.

De Afhaalbieb is gratis. Je betaalt dus geen extra kosten.

Veelgestelde vragen

Kan ik boeken inleveren die ik nog in huis heb?

Heb je een afspraak voor het ophalen van een boekenpakket, dan kun je boeken die je nog in huis hebt meteen inleveren. Wij zorgen er dan voor dat ze van je pas worden gehaald.

Kan ik mijn reserveringen ook meenemen?

Heb je van ons bericht gehad dat een eerder geplaatste reservering voor jouw klaarstaat in de vestiging die je als afhaallocatie hebt aangegeven, dan kun je die reserveringen ook ophalen. Geef dit dan wel aan bij je bestelling! Staat het gereserveerde boek in een vestiging waar geen Afhaalbieb is, dan kun je jouw boek ophalen zodra de vestiging weer open is. Je reservering blijft gewoon staan.

Waarom kan ik geen nieuwe reserveringen plaatsen?

Als populaire titels gereserveerd worden, kan het - ook in 'gewone' omstandigheden - soms weken duren voordat deze beschikbaar zijn. Om tijdens de Afhaalbieb toch iedereen in de gelegenheid te stellen boeken te lenen, bieden we nu alleen boeken op genre aan en kun je dus geen specifieke titels bestellen (of reserveren via het 'gewone' reserveringsproces).

Kan ik ook dvd’s of tijdschriften afhalen?

Nee, we werken op dit moment alleen met boekenpakketten op genre. Dvd’s en tijdschriften kun je weer komen lenen zodra we weer helemaal opengaan.

Is het veilig, de Afhaalbieb?

We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Dat is in het belang van onze bezoekers én onze medewerkers. Help je mee? Houd je aan de basisregels en kom niet naar de Bibliotheek als:

 • je milde klachten hebt, zoals neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Voor huisgenoten zonder klachten gelden de basisregels. 
 • je koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid hebt. Heb je huisgenoten? Ook zij moeten thuisblijven als je behalve milde coronaklachten ook last hebt van koorts of benauwdheid. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl.
 • iemand in je huishouden positief getest is of als je nauw contact hebt gehad met een besmette patiënt. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl.

Hoe kan ik de vestiging bellen voor een pakket?

Waarom kan ik de Iguana-app niet gebruiken?

Omdat je momenteel niet kunt reserveren is de Iguana-app tijdelijk uit de lucht. Je verlanglijstje en reserveringen blijven gewoon staan. Zodra je weer kunt reserveren, zal de Iguana-app weer te gebruiken zijn.