Afhaalbieb

Haal op afspraak boeken bij de Bibliotheek

Meer over de coronamaatregelen

Boeken lenen tijdens de lockdown

Je kunt geen nieuwe aanvragen indienen voor de Afhaalbieb. Vanaf donderdag 20 mei openen wij weer onze deuren!


Zo werkt de Afhaalbieb

 1. Meld je aan

  Klik hieronder op de vestiging waar je jouw boeken wilt komen ophalen. Er wordt automatisch een e-mail geopend voor de aanvraag.

 2. Geef je voorkeur door

  Geef bij jouw aanvraag jouw wensen aan. Ben je op zoek naar specifieke schrijvers of titels, dan doen we ons best om daar zo veel mogelijk rekening mee te houden.

 3. Ophalen

  Na jouw aanvraag gaan we zo snel mogelijk voor je aan de slag. Je ontvangt per e-mail of telefonisch een bericht wanneer je langs kunt komen om jouw boeken op te halen. Dit kan enige dagen duren.

Let op! Vermeld bij de aanvraag:

 1. Jouw naam (en de namen van de andere pashouders als je voor meerdere passen wilt bestellen).
 2. Het e-mailadres waarop we jou kunnen bereiken.
 3. Jouw telefoonnummer.
 4. Nummer(s) van de Bibliotheekpas(sen).
 5. Een genre: welk genre? Kijk hiervoor bij 'Kies je genre' op onze website. Heb je bepaalde wensen voor schrijvers of titels? Geef dan aan wat je zoekt. We proberen deze dan voor jou te verzamelen. Houd wel rekening met een langere wachttijd! Ook kunnen we niet garanderen dat alle boeken beschikbaar zijn.
 6. Als je boeken voor Jeugd aanvraagt: de leeftijd van het kind of de jongere.
 7. Ben je scholier of student en moet je lezen voor de lijst of zoek je een specifieke titel van een studieboek: geef dan in de mail aan welke boeken je zoekt. We proberen deze boeken dan voor jou te verzamelen. Houd wel rekening met een (langere) wachttijd! Ook kunnen we niet garanderen dat de boeken beschikbaar zijn.
 8. Als je voorleesboeken wilt lenen, vermeld dan ‘Voorleesboeken’ en de leeftijdscategorie 0 t/m 2 jaar of 3 t/m 6 jaar.
 9. Drie dagen waarop je de boeken kunt ophalen. Let op: zaterdag is een populaire dag; mogelijk duurt het langer voordat je je boeken kunt ophalen, omdat we al aan het maximaal aantal ophaalmomenten zitten.
 10. Eventuele reserveringen die voor je klaarstaan in de vestiging waar je jouw boeken komt ophalen. 

Kun je jouw aanvraag niet per mail versturen? Van maandag t/m zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur kun je bellen naar de vestiging waar je jouw boeken wilt afhalen.

Wat voor boeken krijg je?

Wanneer je je aanmeldt voor de Afhaalbieb nemen we contact met je op over je aanvraag. We proberen zo veel mogelijk tegemoet te komen aan jouw wensen ten aanzien van schrijvers en titels. Houd wel rekening met een langere wachttijd! Ook kunnen we niet garanderen dat alle boeken beschikbaar zijn. Per keer kun je 5 boeken lenen van de vestiging die je selecteert als afhaallocatie.

Voor wie is de Afhaalbieb?

De Afhaalbieb is er voor iedereen die:

 • lid is van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland
 • scholier of student is en studieboeken zoekt of moet lezen voor de lijst. Meer informatie
 • die voor gezinsleden die lid zijn van de Bibliotheek boeken wil bestellen. Geef dit dan aan in je e-mail of tijdens het telefoongesprek. Vermeld de namen en pasnummers van de gezinsleden voor wie je boeken bestelt. We proberen de boeken dan te combineren in één ophaalmoment.

  De Afhaalbieb is gratis. Je betaalt dus geen extra kosten.

Waar kan ik mijn boeken afhalen?

Je ontvangt per e-mail of telefonisch een bericht wanneer jouw tasje klaarligt en een tijdvak waarin je jouw boeken kunt ophalen. De ophaalmomenten liggen van maandag t/m vrijdag tussen 12:00 en 16:00 uur. Op zaterdag tussen 12:00 en 14:00 uur.

Veilig boeken afhalen. Hoe gaat dat?

 • Kom in je eentje naar de Bibliotheek.
 • Het kan zijn dat je even moet wachten. Er mag maar één klant tegelijkertijd naar binnen. 
 • Een medewerker zet een tas met jouw boeken voor je klaar.
 • Je noemt je naam en laat jouw Bibliotheekpas zien. Zonder pas kunnen we geen boeken meegeven.
 • Het is niet mogelijk om boeken ter plekke aan te vragen of te ruilen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de vestiging bellen voor het aanvragen van boeken?

Kan ik mijn reserveringen ook meenemen?

Heb je van ons bericht gehad dat een eerder geplaatste reservering voor jouw klaarstaat in de vestiging die je als afhaallocatie hebt aangegeven, dan kun je die reserveringen ook ophalen. Geef dit dan wel aan bij je bestelling! Staat het gereserveerde boek in een vestiging waar geen Afhaalbieb is, dan kun je jouw boek ophalen zodra de vestiging weer open is. Je reservering blijft gewoon staan.

Kan ik nieuwe reserveringen plaatsen?

Heb je wensen of voorkeuren voor specifieke titels of schrijvers, dan doen onze medewerkers hun uiterste best om daar zo veel mogelijk rekening mee te houden. We kunnen echter niet garanderen dat het ook altijd lukt. Reserveren via de website of in de app is op dit moment niet mogelijk.

Kan ik boeken inleveren die ik nog in huis heb?

Ja, je kunt boeken inleveren bij iedere vestiging met een Afhaalbieb. Dat mogen ook boeken zijn die je bij andere vestigingen hebt geleend. Je hoeft geen afspraak te maken voor het inleveren van boeken. De inlevermomenten zijn van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 17:30 uur. En op zaterdag tussen 10:00 en 14:00 uur. Ook als je boeken komt ophalen bij de Afhaalbieb kun je eerder geleende boeken inleveren.

Kan ik dvd’s of tijdschriften afhalen?

Nee, bij de Afhaalbieb lenen we alleen boeken uit. Dvd’s en tijdschriften kun je weer lenen zodra we weer opengaan.

Waarom kan ik de Iguana-app niet gebruiken?

Omdat je momenteel niet kunt reserveren via de website of in de app is de Iguana-app niet te gebruiken. Je verlanglijstje en reserveringen blijven bewaard! Zodra online reserveren weer mogelijk is, zal de Iguana-app ook weer te gebruiken zijn.

Een kijkje achter de schermen

Hoe werkt het precies?

Er is een Afhaalbieb in de gemeente Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Zandvoort. Wat komt er allemaal bij kijken? Lees het in de reportage 'Afhaalbieb, van aanvraag tot tevreden klant'.