Digitale vaardigheden

digitale vaardigheden in het voortgezet onderwijs

Het zoeken van goede, betrouwbare en bruikbare informatie met Google is minder gemakkelijk dan het lijkt. Jongeren overschatten vaak hun zoekvaardigheden.

Digitale vaardigheden zijn basisvaardigheden om zelfredzaam te zijn. Bijvoorbeeld het vinden en beoordelen van betrouwbare informatie. Hoe presenteer je jezelf in en op media? In de bovenbouw van de middelbare school en in het MBO moeten jongeren ineens zaken regelen met de digitale overheid. Hoe doe je dat? 
Hieronder vind je lessen en workshops informatievaardigheden en mediawijsheid voor het middelbaar onderwijs. Het niveau van de leerlingen is zeer uiteenlopend. Wij kunnen je helpen een keuze te maken.

Dit was een hele praktische les waar ik echt wat aan had!

— leerling Atheneum Hageveld tijdens Bronnenonderzoek

 • Bronnenonderzoek voor het profielwerkstuk

  Na de presentatie van goede online bronnen gaan de leerlingen onder begeleiding van de Bibliotheek verder met het zoeken van informatie.
  Kosten: €50, - per groep

  Vraag aan

 • Informatievaardigheden - onderbouw

  Voor de onderbouw heeft de bibliotheekorganisatie Cubiss een leerlijn ontwikkeld van 27 lessen. 
  Iedere les bestaat uit een docentenlesbrief en bijbehorend lesmateriaal.

  Vraag aan

 • Doe je Digiding!- vmbo 4 en mbo

  Doe je Digiding is een digitale lesomgeving van de Stichting
  Digisterker. In de modules maken leerlingen aan de hand van thema’s kennis met digitale overheidsdiensten, vervolgstudie en werk. Nu gratis. 

  Vraag aan 

Met de klas een echte radio uitzending maken bij Haarlem 105

radionieuws maken met de klas nieuws=nieuws toch bij radio 105

Tijdens de workshop Nieuws=Nieuws Toch!? onderzoeken de leerlingen de overeenkomsten én verschillen tussen echt nieuws, nepnieuws en cyberpesten. Hoe checkt de redactie van een mediastation nieuws? En hoe pas je dat zelf toe op social media? Wat zijn de do's en don'ts bij (nep)nieuws? 
De leerlingen nemen in de studio van Haarlem 105 onder begeleiding van journalisten en mediamakers, een eigen en door hen zelf gepresenteerde podcast/radiojournaal op. Die wordt ook echt uitgezonden.
De workshop past perfect binnen de vakken mens en maatschappij, informatie en techniek, Nederlands en burgerschap in het voortgezet onderwijs. Je ontvangt ook een lesbrief en ondersteunende informatie. 
Voor klas 1, 2, 3 en 4 voortgezet onderwijs
Tijdsduur: 1½ uur in de professionele radio - en tv studio van Haarlem 105
Maximaal 25 deelnemers per groep
Kosten €348, - + reiskosten docenten

Dit programma is een samenwerking van Meerdoc en Haarlem105. Lees hier meer over het programma.