Wat kan de Bibliotheek voor je doen?

Kinderboekenweek

Wat is er nodig voor een goed leesklimaat op school? Wij kunnen helpen met adviesgesprekken of een les in de klas.

De tijd die jongeren besteden aan het lezen van boeken daalt schrikbarend. Dit heeft gevolgen voor hun leesvaardigheid. En voor hun prestaties op school. Met een stimulerende leesomgeving op school straalt de school uit: lezen hoort er gewoon bij!
Maar wat is er nodig voor een goed leesklimaat op school? Bij deze punten kan de Bibliotheek je helpen.

• Start de les met een half uur lezen
  • Lees regelmatig voor in de klas
  • Toets minder, maar praat méér over boeken
  • Laat ook zien wat jij interessant vindt
  • Gebruik andere werkvormen in plaats van boekbesprekingen
  • Welke boeken heb je al op school? Hoe kom je aan leukere boeken?

Boekpromotie in de klas

De leesconsulent van de Bibliotheek komt bij je in de klas met een kist vol uitdagende, spannende en leuke boeken afgestemd op het niveau van de klas. De leesconsulent leest voor en vertelt enthousiast over de boeken. Dit werkt verfrissend en stimuleert de leerlingen om weer eens iets anders te lezen dan gebruikelijk. Dit bezoek is altijd in overleg met de docent.
Kosten leesconsulent: € 70, - per uur.
Kosten voor boeken in de klas:

• € 47,50 voor 6 weken
  • € 52,50 voor 8 weken
  • € 141, -  per jaar

Doe de boekenpitch

De leerlingen kiezen een boek en maken een quick scan. Waar gaat het verhaal over? Wie is de hoofdpersoon? Wat is de sfeer van het verhaal? En... hoe maak je anderen in 1 minuut enthousiast voor het boek? Leerlingen werken in groepjes. Ze nemen de pitch met een iPad of hun telefoon op en presenteren dit aan de klas. Doe de boekenpitch kan op school of in de Bibliotheek uitgevoerd worden.
Kosten: € 65 per groep

Tip: luisterboeken

Luisterbieb heeft ook boeken voor Lezen voor de lijst

Denk ook eens aan luisterboeken voor leerlingen. In de app vindt de leerling ook verschillende boeken die geschikt zijn voor het leesdossier: Luisteren voor je lijst. Zoek per niveau de boeken die beluisterd kunnen worden.

E-books gebruiken in de klas

Kunnen de leerlingen e-books lenen? Ja natuurlijk! E-books zijn een welkome aanvulling op de boekencollectie van de Bibliotheek. Wat is daarvoor nodig?

• E-books lenen is gratis
  • De leerling moet lid zijn van de Bibliotheek (tot 18 jaar gratis)
  • De leerling maakt een eigen account aan
  • Een e-book kent ook een leentermijn
  • Niet alle boeken zijn te leen als e-book, dus check dit van tevoren
  • E-books zijn te lezen op een e-reader of via de e-booksapp van de Bibliotheek.

In de vakantie kan er gelezen worden met de handige VakantieBieb app. Hier zijn ook veel Lezen voor de lijst boeken te vinden.

Niet te missen websites voor docenten

• Lezen in het VMBO

Op Lezeninhetvmbo.nl wordt praktische aan-de-slag informatie gekoppeld aan recent lees- en taalonderzoek gericht op het vmbo.

Ga naar lezeninhetvmbo.nl >>>>

• Lezen voor de Lijst

Verdeeld op leeftijdscategorie 12-15 jaar en 15-18 jaar is Lezen voor de Lijst een goede hulp voor de leerling om de boekenlijst samen te stellen.

Ga naar Lezen voor de Lijst >>>>

• Leesplan

Een schoolleesplan is een houvast om structureel op school aan leesbevordering te werken. Maak het jezelf en je team gemakkelijk en gebruik het format van Leesplan.

Ga naar Leesplan.nl >>>>