Bouwsteen voor duurzaam samenleven

Bouwsteen

Actief zijn, blijven of worden. Niet voor iedereen is dat even vanzelfsprekend. Vrijwilligerswerk, een cursus volgen of je nuttig maken in je eigen wijk of buurt. Het kan allemaal helpen als je je leven weer op de rit wilt krijgen.

Via een stage, school of (vrijwilligers)werk leer je niet alleen andere mensen kennen, maar doe je ook nieuwe vaardigheden op. Kortom, je blijft je ontwikkelen! Daar biedt de Bibliotheek graag een platform voor.

Participatiemarkt

Op 3 april konden mensen uit Haarlem en Zandvoort zich bij de Participatiemarkt in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk op uiteenlopende manieren oriënteren om (weer) aan de slag te gaan, in welke vorm dan ook. De Participatiemarkt is een initiatief van Pasmatch Personeelsdiensten, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, gemeente Haarlem en gemeente Zandvoort. Op de vierde editie kwamen bijna 1.200 bezoekers af en waren vijftig organisaties aanwezig.

bouwstenen

Voordelen

Meedoen aan de samenleving. Daar draait het om bij de Participatiemarkt. Of het nu gaat om het zoeken van een (werk)stage of een andere of nieuwe invulling geven aan je dag vanuit een uitkering, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het kan allemaal bijdragen aan meer regie op je leven.
Een voordeel van de Participatiemarkt is dat bezoekers alle mogelijkheden om weer aan de slag te gaan op één en dezelfde plek aantreffen. Geen ingewikkelde telefoontjes of lang wachten op een gesprek, maar direct en vrijblijvend in contact komen met organisaties. Het maakt de markt heel laagdrempelig. Voor de deelnemende organisaties is het prettig om zichtbaar te zijn voor mensen die zich aan het oriënteren zijn om weer actief te worden, maar ook het netwerken met andere organisaties wordt erg gewaardeerd.

Voordelen

Ik kwam voor de Bibliotheek, maar door de markt heb ik mij aangemeld voor hardlopen.

— Bezoeker van de Participatiemarkt