Goede start voor de toekomst

Of je nu jong of oud bent, van hier of van ver komt, een goede of valse start hebt gehad in het leven: iedereen moet de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft een breed aanbod op het gebied van taal-, spreek- en leesvaardigheid. Zo stimuleren we de inwoners van Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Zandvoort om hun basisvaardigheden te ontwikkelen, leesplezier te ervaren en een leven lang te leren.

Zomerlezen

Bij een kwart van de leerlingen in Nederland is de leesvaardigheid onvoldoende om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Wie met plezier leest, is ook beter in lezen. Kinderen konden in 2019 ook weer meedoen aan het Zomerlezen van de Bibliotheek. Een leesbevorderingsprogramma met de nadruk op leesplezier. Met dit programma wil de Bibliotheek Zuid-Kennemerland kinderen van 6 tot en met 12 jaar enthousiasmeren én motiveren om te (blijven) lezen in de zomer.

Zomerlezen

Blijven lezen in de zomer

Hoera: het is zomervakantie! Zes weken lang geen school en lekker even helemaal niets moeten. Dat is waarschijnlijk hoe veel kinderen reageren bij de start van de zomervakantie. Maar onder dat ‘niets moeten’ scharen ze vaak ook ‘niet hoeven lezen’. Want in het nieuwe schooljaar merken leerkrachten ieder jaar weer dat kinderen terugvallen in hun leesniveau doordat ze weinig tot niet lezen in de vakantie. Heel erg zonde natuurlijk! Het is een bekend fenomeen op scholen dat ook wel de ‘zomerleesdip’ wordt genoemd. Met het Zomerlezen wil de Bibliotheek Zuid-Kennemerland kinderen van 6 tot en met 12 jaar motiveren om te (blijven) lezen in de zomer, door lezen vooral heel leuk te maken.

Blijven lezen in de zomer

Resultaten

Het Zomerlezen ging in 2019 op 1 juli van start en liep tot en met 1 september. Er deden in totaal 1.395 kinderen mee aan het programma, van wie 112 uit de gemeente Bloemendaal. Hoe werkt het? Kinderen die willen meedoen aan het Zomerlezen bij de Bibliotheek konden in een van de vestigingen van de Bibliotheek een stickerboekje ophalen. Voor elk gelezen boek is er een sticker om in het boekje te plakken. Met vijf stickers is het boekje vol en krijgt het kind een toepasselijk cadeautje (dit jaar was dat een beachvolleybalsetje), als beloning voor het lezen. Van de 1.395 kinderen hebben er 750 vijf boeken gelezen en het cadeautje ontvangen. Speciaal voor het Zomerlezen werd in 2019 ook een podcast opgenomen: ‘Lekker lezen in de zomer’.