De winnende boekentips

Gepubliceerd op: 19 februari 2020 11:15

De winnende boekentips

Welk boek heeft in 2019 het meeste indruk op jou gemaakt en waarom? Dat was de vraag die we in december in onze nieuwsbrief en op de website stelde.

We ontvingen meer dan 300 reacties met mooie boekentips en een persoonlijke toelichting. Uit deze reacties hebben we zeven gelukkige winnaars getrokken die we een Kobo Aura 2 e-reader in de Bibliotheek overhandigden.

Winnaars

In eerste instantie wilden we vijf e-readers weggeven, maar dat werden er vanwege het overweldigende aantal reacties twee extra. De winnaars zijn: Karlijn Bos, Edwin Coomans, Lisa Dieben, Max Engelsman, Inez Herrebrugh, Sietske Rooijakkers en Annalisa Schipper. Zij hebben inmiddels hun e-reader in ontvangst genomen. We wensen hen heel veel digitaal leesplezier!

De winnende boekentips

Ben je benieuwd naar de boeken die de winnaars hebben getipt en waarom? We hebben de zeven boekentips voor je op een rijtje gezet plus een link zodat je hem direct kunt reserveren.

• De tip van Karlijn

 • Erin Hunter Terug naar de wildernis

  Drie jonge beren komen door omstandigheden alleen te staan. IJsbeer Kallik, de jonge grizzlybeer Toklo en de zwarte beer Lusa ontmoeten elkaar bij toeval en moeten zien te overleven. Vanaf ca. 10 jaar.

  Dierenleven

  Nederlands, 313 pagina's, Manteau, Antwerpen, 2013

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Terug naar de wildernis

“Ik wist meteen welk boek mijn favoriet is van het afgelopen jaar. Het is het vijfde deel van de serie Seekers van Erin Hunter. Dat is omdat ik heel erg meeleef met de personages uit boeken. Het is zo mooi en gedetailleerd geschreven dat ik me helemaal in het verhaal kan verplaatsen en helemaal meeleef. Ik hou erg van de boeken van Erin Hunter. Ik lees ook Warrior cats, Survivor dogs en ik wil Bravelands nog lezen. Zoals u misschien ziet zijn dit kinderboeken, ik ben namelijk elf jaar, en ik haal bijna alle boeken uit de Bibliotheek.”

• De tip van Edwin

 • Thomas Verbogt Olifant van zeep

  verhalen

  Verhalen over de gedachten van een oudere man over het dagelijks leven.

  Fictie, Verhalenbundel

  Nederlands, 140 pagina's, Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Olifant van zeep

“Thomas Verborgt schrijft over alledaagse dingen, maar door de manier waarop hij deze beschrijft zijn die niet zo gewoon. Daarom heeft het boek veel indruk gemaakt, omdat het met weinig, het zijn korte alledaagse verhalen die geen grote verhaallijn hebben, je doet lachen maar ook doet nadenken door de wending en de wat vreemde manier waarop het is beschreven. En het boek doet me terugdenken aan mijn vakantie in Wales. Dat ik ’s avonds in een stoel lekker een boek aan het lezen was.”

• De tip van Lisa

 • Diney Costeloe Het meisje zonder naam

  Lisa komt met een kindertransport naar Engeland, waar ze de taal niet spreekt en veel heimwee heeft. Als ze haar geheugen verliest, voelt ze zich helemaal verloren.

  Oorlogsroman, Fictie

  Nederlands, 494 pagina's, De Fontein, Utrecht, 2018

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het meisje zonder naam

“Dit boek heeft in 2019 de meeste indruk gemaakt op mijn moeder, mijn oma en mij. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Londen en de hoofdpersoon is het 13-jarige meisje Lisa. Je leest over Lisa’s jaren in de oorlog en waar ze allemaal terechtkomt. Wat het boek extra bijzonder maakte, was dat Lisa een broertje krijgt met de naam Nicolas, die wordt afgekort naar Nick. Misschien heeft u al gelezen dat mijn naam ook Lisa is. Het mooiste is dat mijn broertje ook Nick heet. Dit was voor ons zo bijzonder om te lezen. Het boek kreeg hierdoor nog een extra lading.”

• De tip van Max

 • Paula Hawkins Het meisje in de trein

  In een stadje bij Londen raakt een vrouw betrokken bij de verdwijning van een andere vrouw.

  Thriller, Fictie

  Nederlands, 358 pagina's, A.W. Bruna Uitgevers, Amsterdam, 2015

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het meisje in de trein

“Ik ben Max en ik ben 14 jaar en dol op boeken lezen. Ik probeer minimaal 2 boeken per week te lezen, maar het boek dat mij het meest bijbleef, is Meisje in de trein. Het is een superspannende thriller en ik heb hem nu denk ik al vijf keer gelezen! Het is spannend geschreven en ik vind Paula Hawkings een geweldige schrijfster. Ik vond de personages heel goed gekozen voor dit boek met Rachel de alcoholverslaafde en Tom de ex-man. Het klopt gewoon helemaal!”

• De tip van Inez

 • Simone van der Vlugt Het schaduwspel

  De echtgenote van Jan Pieterszoon Coen, gouverneur-generaal van Batavia, beschrijft haar zeereis naar Batavia en het leven daar, waar ze geconfronteerd wordt met hitte en slavernij en een wrede kant van haar toegewijde echtgenoot.

  Fictie, Historische roman

  Nederlands, 348 pagina's, Ambo|Anthos, Amsterdam, 2018

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het schaduwspel

“Toen ik dit boek las was ik op reis in Indonesië. In Jakarta liep ik rond in het oude Batavia waar Het schaduwspel zich afspeelt. Ook beschrijft het boek de toestanden op de Banda-eilanden toendertijd, waar mijn verre voorouders vandaan komen. Door het boek en de omgeving waar ik het las, kwam het verhaal helemaal tot leven! Ik ben bij terugkomst andere boeken van deze schrijfster gaan halen bij de bieb, en ik vind ze allemaal fantastisch!”

• De tip van Sietske

 • Genki Kawamura Als katten van de wereld verdwijnen

  Een jonge postbode krijgt te horen dat hij binnenkort zal overlijden, tenzij hij bereid is een pact met de duivel te sluiten en verschillende zaken uit de wereld te laten verdwijnen.

  Fictie

  Nederlands, 200 pagina's, Meulenhoff, Amsterdam, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Als katten van de wereld verdwijnen

“Het boek vind ik bijzonder omdat het me bewust maakt van sterfelijkheid en de vanzelfsprekendheid, het gemak en de waarde die wij hechten aan spullen. Deze spullen gebruiken we ook om verbonden te blijven met mensen die voor ons belangrijk zijn. Waar het echt om gaat in het leven is persoonlijk contact, verbonden zijn en liefde. Hoe vreselijk zou het zijn als de mooiste dieren die ons verbinden en zoveel mensen gelukkig maken, er niet meer zouden zijn.”

• De tip van Annalisa

 • Jung Chang Wilde zwanen

  drie dochters van China

  Het leven van drie generaties vrouwen in China in de periode 1909-1978.

  Non-Fictie

  Nederlands, 655 p., [16] p. pl, Forum, Amsterdam, 2002

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wilde zwanen

“Ik heb dit boek gelezen, omdat mijn moeder het mij had aangeraden, niet omdat het moest van school. Ik vond vooral de stukken indrukwekkend, waar het ging over de martelingen en straffen die mensen moesten ondergaan als ze volgens de Partij iets fout hadden gedaan. Jung Chang schrijft het hele boek op zo’n manier dat je door wilt en moet blijven lezen. Ik vind het eigenlijk best jammer dat mijn leeftijdsgenoten nog maar zo weinig lezen. Er bestaan zulke mooie en geweldige boeken die iedereen wel zou moeten willen lezen. Er gaat namelijk zo’n wereld voor je open.”