Eikenprocessierups in Vogelenzang en Aerdenhout

Gepubliceerd op: 23 juli 2018 10:47

Eikenprocessierups in Vogelenzang en Aerdenhout

In de regio zijn eikenprocessierupsen gesignaleerd. Lees wat je kunt doen om je te beschermen als je bijvoorbeeld een natuurgebied bezoekt.

In Schapenduin en in de Bekslaan te Vogelenzang en in het Haemstedebos, bij de De Jong Schouwenburglaan te Aerdenhout zijn recent eikenprocessierupsen aangetroffen.

Gezondheidsklachten

Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Heb je klachten, voorkom dan dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Strip de huid direct na blootstelling met plakband. Spoel de huid en de ogen daarna met lauw water af. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Zijn de klachten ernstiger, ga dan naar de huisarts. 

Beschermen

Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
Voor meer gezondheidsinformatie kun je terecht bij GGD Kennemerland, tel. (023) 515 9500.
Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast door de eikenprocessierups kun je contact opnemen met de gemeente.