Geld ophalen door boeken te lezen

Gepubliceerd op: 9 april 2019 12:30

Sponsorlezen

Waarom rondjes rennen, als je ook kunt sponsorlezen? Door zo veel mogelijk te lezen, haalden de kinderen van de basisschool De Cirkel geld op om nieuwe boeken te kunnen kopen.

Het was een idee van de leescoördinatoren van De Cirkel. Suzanne, juf van groep 3, en Simone, juf van groep 8, kwamen met dit initiatief. “Iedere groep leest al zeker drie keer in de week vrij, naast het technisch lezen”, legt Suzanne uit. “Er zijn bij ons op school ook bijna geen kinderen die lezen niet leuk vinden, dus voor ons was het een logische stap om dit jaar te gaan sponsorlezen.”

Wat is sponsorlezen?

De kinderen van de basisschool De Cirkel tellen het aantal bladzijdes dat zij die week hebben gelezen. Bij een bepaald aantal bladzijdes mogen zij 1 kilometer rekenen. Het doel is om zo veel mogelijk kilometers te maken. Daarnaast moeten de kinderen op zoek naar sponsors. Met het geld dat elke klas ophaalt gaat de klas nieuwe boeken aanschaffen voor in de boekenkast.

Enthousiasme

Ook de kinderen zijn razend enthousiast over het sponsorlezen. Het is daardoor ook een beetje een race geworden. Wie haalt het meeste geld op? “Ik ga wel honderd boeken lezen!” roept Tinka, 6,5 jaar, uit groep 3 enthousiast. “Ik wel vijfhonderd!” overtreft haar klasgenoot haar direct.
De hele week hebben de kinderen zo veel mogelijk bladzijdes gelezen. Per groep verschilt dit. Zo mag groep 3 al een kilometer rekenen bij 10 bladzijdes, en groep 8 pas bij 50 bladzijdes. Naast dat de groepen de hele week veel tijd vrij maken om te lezen, zorgen de kinderen ook dat ze thuis veel gaan lezen. “Ik ga in de ochtend al stiekem eerder uit bed, zodat ik nog wat kan lezen voordat ik naar school toe ga”, vertelt Tinka. Ook Tessa (11) en Sanne (12) uit groep 8 vinden het een erg leuke actie. “Ook kinderen die niet zo van lezen houden, lezen nu meer. Dus dat is wel goed”, legt Sanne uit. “In de ochtend kijk ik altijd tv, maar tijdens het sponsorlezen ga ik dan een boek erbij pakken’, vertelt Tessa. De meiden uit groep 8 weten wel al wat voor soort boeken ze graag willen aanschaffen. “Ik hoop dat we meer spannende en fantasy boeken gaan aanschaffen met het geld dat we ophalen.”

Uitslag
Na de meivakantie wordt bekend hoeveel geld elke groep heeft opgehaald. Daarna gaan de groepen een lijstje maken met de boeken die aangeschaft gaan worden.

De Bibliotheek

De Bibliotheek biedt aan scholen de leeskilometerwedstrijd aan. Doordat de Cirkel elk jaar een sponsoractie heeft, besloten ze om de sponsoractie an te laten sluiten op de leeskilometerwedstrijd. "Als Bibliotheek hebben wij geholpen met het inrichten van de sponsoractie", legt Melissa, leesconsulent, uit. "Op deze manier kinderen gezamenlijk aan het lezen te krijgen is natuurlijk fantastisch!"