Groot Dictee vanuit de Bibliotheek Haarlem Centrum

Gepubliceerd op: 28 september 2018 11:08

Frits spits

Het Dictee der Nederlandse Taal komt terug. Niet op tv, maar op de radio. En wel vanaf een bijzondere locatie: de Bibliotheek Haarlem Centrum!

Op zaterdag 15 december is de Bibliotheek Haarlem Centrum het kloppende hart van taalminnend Nederland. Twintig bekende Nederlanders nemen het in de 28e editie van het Groot Dictee op tegen twintig luisteraars van het radioprogramma De Taalstaat. 

Frits Spits

Frits Spits, presentator van De Taalstaat, verzorgt de live radiouitzending vanuit de Bibliotheek. Philip Freriks leest het dictee als vanouds voor. Schrijver en taalkundige Wim DaniĆ«ls is verantwoordelijk voor de tekst van het dictee. Natuurlijk zitten er moeilijke woorden en instinkers in, maar in deze editie gaat het vooral om kennis en begrip van de Nederlandse taal. 

Radio-uitzending

Tot vorig jaar werd het dictee op televisie uitgezonden door NTR. De omroep besloot met het dictee te stoppen omdat de kijkcijfers tegenvielen. Met een radiouitzending op een 'talige' locatie als de Bibliotheek, krijgt het dictee een nieuw podium.

NPO Radio 1 organiseert het dictee samen met De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

Foto: KRO-NCRV/Wessel de Groot