Haarlem en Ik: een cadeau voor Haarlem

Gepubliceerd op: 23 november 2020 12:44

Haarlem en ik

Haarlem heeft dit jaar 775 jaar stadsrechten dus de stad is jarig. Om dit te vieren is kunstinitiatief Artvark het project ‘Haarlem en ik’ gestart. Vanuit het idee om met alle inwoners de stad een cadeau te geven zijn blanco zigzagboekjes gemaakt die mensen zelf kunnen vullen.

Alle boekjes samen vormen ‘De Vriendenbibliotheek’ en worden vanaf maandag 23 november 2020 tentoongesteld bij Museum Haarlem. Burgermeester Jos Wienen zal in kleine kring de boekjes feestelijk overhandigen. Willemijn Faber van Artvark vertelt ons meer over het project ‘Haarlem en ik’.

Wat is het project ‘Haarlem en ik’?

“Cilia Tel en ik werden gevraagd om een kunstproject te bedenken om de 775e verjaardag van Haarlem te vieren. We wilden alle inwoners de kans te geven om de stad een cadeau te geven en zo ontstond het idee om iedereen die dat wilde een klein vriendenboekje te laten maken. Daarin kan iedereen op zijn manier zijn relatie met Haarlem vormgeven. Alle boekjes samen vormen één grote vriendenbibliotheek. Ze geven een prachtig tijdsbeeld van wat er in 2020 leeft in deze stad. Dus we zochten contact met Museum Haarlem en zij waren direct enthousiast over de samenwerking. Het museum neemt de Vriendenbibliotheek permanent op in de collectie en elke week worden vijf nieuwe boekjes tentoongesteld waardoor alle boekjes aan bod komen. Ook de bibliotheek Zuid-Kennemerland omarmde het project omdat het zorgt voor verbinding, over boekjes gaat en iedereen er op een eigen, creatieve manier invulling aan kan geven. In alle vestigingen in de stad konden mensen boekjes ophalen waardoor we het project mooi door de hele stad konden uitrollen. Er zijn al ruim 500 boekjes ingeleverd en we verwachten dat er nog meer gaan komen.”

Om wat voor soort boekjes gaat het?

“We kozen voor de leporellovorm, een zigzagboekje, met aan elke zijde 8 pagina’s om te vullen, maximaal 16 pagina’s. Het leuke van deze vorm is dat je de boekjes kunt neerzetten als je ze gaat exposeren en daardoor aan beide kanten kunt bekijken. Iedereen is vrij om te bepalen hoe hij of zij de pagina’s vult. Dit kunnen tekeningen zijn, een verhaal of foto’s. We hebben gezegd: alles is toegestaan.”

Zijn er bijzondere boekjes ingeleverd?

“Jazeker! We hebben zulke diverse en originele dingen voorbij zien komen; iedereen heeft echt zijn best gedaan. Zo zijn er leerlingen van het Sancta en het ECL aan elkaar gekoppeld om samen boekjes te maken door om de beurt een bladzijde te vullen. Er zijn ouderen die hun hele levensloop in de stad hebben beschreven en zelfs hun geboortekaartje erin hebben geplakt. Anderen maakten prachtige kunstwerken van hun favoriete plekjes in de stad. Iemand heeft er allemaal zelfgemaakte mondkapjes ingeplakt. We vinden bovendien regelmatig persoonlijke briefjes bij de boekjes dat het maken ervan troost, inspiratie of een gevoel van verbinding gaf. Zeker in deze tijd is dat heel fijn.”

Zijn alle boekjes te bekijken?

“Elk boekje wordt gedocumenteerd en heeft een eigen nummer waardoor mensen makkelijk hun eigen kunstwerkje terug kunnen vinden. Het plan is om op een scherm foto’s van alle boekjes te tonen. Vanwege corona is het project verlengd tot april 2021. Het streven is om dan op verschillende locaties in Haarlem de boekjes te exposeren zodat ze allemaal tegelijk te bezichtigen zijn.”