Het Gouden Kookboek 2019

Gepubliceerd op: 8 november 2019 16:54

Gouden kookboek

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar.

Het Gouden Kookboek wordt sinds 2015 elk jaar uitgereikt in november. De vakjury test de kookboeken zeer uitgebreid door verschillende recepten uit de genomineerde kookboeken te bereiden. Tijdens de Avond van Het Gouden Kookboek wordt bekend gemaakt wie de titel Het Gouden Kookboek in ontvangst mag nemen.

En de winnaar is...

Indorock! Geschreven door Vanja van der Leeden. Vanja heeft Indonesisch bloed, maar hield Indonesië in het begin op afstand in haar vak als schrijvend kok. Tot ze na vijf reizen steeds meer geïnspireerd werd door het land. Samen met partner en fotograaf Remko Kraaijeveld dook Vanja in de oude recepten en gebruiken, reisde naar de eilanden en vond háár Indonesische keuken uit. 

De jury over Indorock

"We kunnen er niet omheen. Indonesië is hot. Er is een heuse stroom aan kookboeken op gang gekomen die de gordel van smaragd belichten. Indorock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities. De recepten van Vanja van der Leeden rocken zoals de titel al doet vermoeden, maar dat doet het beeld ook. Remko Kraaijeveld heeft een prachtig beeldverslag gemaakt: rauw, puur. Nergens opgepoetst maar eerlijk. Kortom een boek om van te houden met liefdevolle recepten om te delen."

Lees hier het volledige juryrapport.

Een greep uit de longlist

Eerdere winnaars