Livestreams slavernij

Gepubliceerd op: 10 mei 2021 13:24

Hoe werkt het slavernijverleden door in onze maatschappij vandaag de dag? Pakhuis de Zwijger organiseert vanaf 11 mei 3 gratis livestreams over dit onderwerp.

Pakhuis de Zwijger organiseert de komende tijd 'dialoogsessies' over het slavernijverleden. Je kunt de sessies online volgen en deelnemen aan groepsgesprekken.

Meld je aan voor de livestreams

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat George Floyd om het leven kwam in Minneapolis (Minnesota, VS) door politiegeweld. Overal in de VS, maar ook in Nederland stonden mensen op om te protesteren tegen buitensporig optreden van de politie tegen zwarte mensen. De Black Lives Matter-beweging kreeg een nieuwe impuls en langzamerhand beginnen Nederlandse burgers zich meer en meer bewust te worden van vormen van uitsluiting en racisme. In het bijzonder is de mening van Nederlanders over het slavernijverleden aan het kantelen. 

Afschaffing slavernij

Op 1 juli 2021 is het 148 jaar geleden dat de slavernij in 1873 – 10 jaar na de officiële afschaffing – daadwerkelijk werd afgeschaft. Jaarlijks wordt deze dag in Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederland gevierd met Keti Koti (Gebroken Ketenen in Sranantongo). Een feestelijke aangelegenheid, maar ook een moment van bezinning en herdenking. In aanloop naar dit jaarlijkse moment gaat Pakhuis de Zwijger in drie dialoogsessies in gesprek over dit gedeelde verleden en de doorwerking ervan in onze maatschappij vandaag de dag. Zit onze geschiedenis de toekomst van velen in de weg? Kun je uitsluiting en racisme herkennen als je het zelf nooit hebt ervaren?

Dialoogsessies bij Pakhuis de Zwijger

Uit een recent onderzoek van dagblad Trouw (12 februari jl.) blijkt dat inmiddels de meeste Nederlanders (56%) vinden dat ons land een ernstige rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de slavernij. Hoewel het merendeel van de Nederlanders aangeeft onderzoek naar het slavernijverleden belangrijk te vinden, vindt slechts 31% dat landelijke excuses nodig zijn.
Om deze statistieken verder kleur te geven, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Hoe ervaren mensen de gedeelde geschiedenis? Wat weten we van ons eigen verleden en dat van de mensen om ons heen? Hoe gaan we om met de pijnlijke erfenis van misdaden tegen de menselijkheid? En hoe zorgen we ervoor dat alle Nederlanders gelijk behandeld worden? In de 3 dialoogsessies op 11, 18 en 25 mei van Pakhuis de Zwijger komt het allemaal aan bod.