Gepubliceerd op: 15 augustus 2018 16:12

Nationale Voorleeslunch

Kom genieten van het landelijke Voorleeslunchverhaal van Yvonne Keuls. De Voorleeslunch vindt plaats in de Bibliotheek.

Nationale Voorleeslunch

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. Op vrijdag 5 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Ook in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland kunnen ouderen genieten van het landelijke Voorleeslunchverhaal van Yvonne Keuls. Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, laten we zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

Waar in de Bibliotheek?

De Nationale Voorleeslunch vindt plaats in de Bibliotheek Haarlem Noord, -Schalkwijk, -Oost, Zandvoort en Heemstede.
 Je kunt je hier meteen opgeven voor de Voorleeslunch. De voorleeslunch is gratis.

Voorlezen

De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Mijn straat

In het Nationale Voorleeslunchverhaal 2018 staat het thema 'Mijn straat' centraal. Dit thema roept bij veel mensen herinneringen op; voor kinderen was en is de straat waar ze woonden, vroeger misschien wel meer dan nu, hun complete wereld. Het thema nodigt uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Over het verhaal dat is voorgelezen, maar ook over andere zaken die ouderen bezighouden. Zo laten we zien hoe verbindend verhalen zijn.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken.