Op het puntje van je stoel

Gepubliceerd op: 9 maart 2018 15:00

Nalini leest voor tijdens de voorleeswedstrijd

Woensdag 7 maart was het zover. Brugklassers stroomden met hun supporters de Bibliotheek Haarlem Centrum in om hun voorleeskunsten te laten zien aan de jury en de bekende schrijfster Maren Stoffels.

De vijf brugklassers van het Coornhert Lyceaum, Fioretticollege, Lyceum Sancta Maria, Mendelcollege en Stedelijk Gymnasium hadden allemaal een plekje veroverd tijdens de klassenrondes voor de voorleeswedstrijd, Read2me, op hun eigen school. Nu was het de beurt aan de lokale rondes. Wie van de vijf zou doorgaan naar de provinciale ronde?

‘Nalini wist iedereen nieuwsgierig te maken’

Alle leerlingen waren ontzettend goed. Het was lastig voor de juryleden om een winnaar te kiezen. Uiteindelijk was Nalini van het Mendelcollege de grote winnaar van de middag.
‘Nalini wist de rust goed te behouden, keek af en toe het publiek in en wist iedereen nieuwsgierig te maken naar het boek’, vertelt de jury. Volgens Nalini zelf was het succesrecept dat ze een spannend boek had uitgekozen. ‘Ik ben naar de mediatheek gegaan en heb gevraagd welke boeken nieuw en spannend waren. Toen heb ik een hele grote stapel meegekregen om te kijken welke ik leuk zou vinden’, vertelt Nalini. Daarna heeft ze alle boeken gelezen en kwam ze uiteindelijk bij het boek Vermist van Gerard van Gemert. Als voorbereiding voor de wedstrijd heeft Nalini erg veel geoefend. Voornamelijk voor haar moeder en haar vriendin. ‘Terwijl ik daar net zat te wachten tot het mijn beurt was heb ik nog heel erg veel zitten oefenen in mijn hoofd!’

De volgende ronde

Op 5 april zal ze haar voorleeskunsten weer moeten tonen tijdens de provinciale ronde in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. ‘Ik ga deze keer wel iets eerder beginnen hoor met oefenen’, vertelt ze lachend. ‘Voor deze ronde ben ik vorige week pas begonnen, maar heb ik wel echt elke dag moeten oefenen’. Nu wilt ze het dus iets verstandiger aanpakken. Voor de provinciale ronde in Amsterdam gaat ze het boek Escape Room van Maren Stoffels lezen. Als Nalini het ook door de provinciale ronde weet te schoppen zal ze het op zaterdag 26 mei moeten opnemen tegen de andere provinciale winnaars in de landelijke finale.

De winnaars van de scholenronde van de voorleeswedstrijd

De voorlezers en presentatrice van links naar rechts: Marijn, Thies, Amber, Maren Stoffels, Nalini en Asrin

In samenwerking met Read2me
De Bibliotheek Zuid-Kennemerland organiseert samen met Read2me de lokale voorrondes voor de voorleeswedstrijd voor brugklassers hier in Haarlem. Dit doet de Bibliotheek door het leesplezier van de jongeren meer te stimuleren en te werken aan de leesbevordering.