Opening van de Bibliotheek op school in Hillegom

Gepubliceerd op: 6 november 2021 14:38

Opening de Bibliotheek op school

Op donderdag 4 november vond de officiële opening plaats van de Bibliotheek op school op basisschool De Toermalijn in Hillegom.

Naast De Toermalijn gaan ook basisscholen Meer en Dorp en De Fontein met de Bibliotheek op school van start. Komend schooljaar volgen ook de Johannesschool en de Daltonschool Hillegom.

Leesplezier en leesvaardigheid

“Wat je later ook gaat doen, lezen is altijd belangrijk. De Bibliotheek op school helpt het leesplezier te vergroten.” Met die boodschap verklaarde wethouder Karin Hoekstra van de gemeente Hillegom de Bibliotheek op school voor geopend.
Met de Bibliotheek op school slaan de gemeente Hillegom, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en het onderwijs de handen ineen en komt er meer aandacht voor leesplezier en leesvaardigheid op school én thuis.

Opening

Na het openingswoord van de wethouder waarin zij het belang van de Bibliotheek op school onderstreepte, vertelde Jacoline Wiskerke, directeur van De Toermalijn, een mooi verhaal over oude boeken. Roxane van Acker, directeur van de Bibliotheek, las voor uit één van haar favoriete kinderboeken. Aansluitend was het officiële openingsmoment waarbij wethouder Hoekstra een lint doorknipte dat door de kinderen was gemaakt van oude boekpagina’s.

Om te vieren dat de Bibliotheek op school geopend was, werd er met de kinderen van klas 4 een boekenstoelendans gehouden onder leiding van leesconsulent Gery Verlinden. Dit is een leesbevorderende activiteit die leerkrachten ook kunnen inzetten in de klas. Op elke stoel lag een boek en als de pianomuziek stopte, gingen de kinderen zitten en bekeken ze het boek dat op die stoel lag. Aandachtig namen de kinderen het boek door, tot de muziek weer begon te spelen. Dankzij de stoelendans leerden de kinderen in korte tijd verschillende boeken kennen. Hun favoriete boek mochten ze vervolgens meenemen naar de klas.

Goed kunnen lezen is onmisbaar

Goed kunnen lezen is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Inmiddels zijn 2,5 miljoen mensen onvoldoende leesvaardig om succesvol deel te nemen aan de maatschappij. De Bibliotheek op school helpt scholen kinderen te stimuleren meer te lezen en het leesplezier te vergroten. Dat gebeurt met de inzet van een deskundige leesconsulent, inspirerende boeken en een aantrekkelijke leesomgeving.

De Bibliotheek op school is een samenwerking van en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hillegom, de deelnemende scholen, Fonds Perspectief, Fonds 1818, Stichting Zonnige Jeugd, Kunst van Lezen en de Bibliotheek Zuid- Kennemerland.