Pakje Kunst in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Gepubliceerd op: 4 september 2020 09:51

Pakje Kunst Haarlem

Trek een Pakje Kunst uit de oude mechanische sigarettenautomaat en verras jezelf! (Of je vriend, vriendin, buurvrouw, oma, vader, of wie je ook maar wil).

Iris, initiatiefnemer van Pakje Kunst in Haarlem, vond dit zo’n leuk concept dat zij het ook naar Haarlem wilde brengen. “Pakje Kunst heeft als doel om lokale kunstenaars aan het publiek bekend te maken. Oorspronkelijk al bekend in Engeland en Duitsland, maar in de jaren 70 ook in Nederland. Ro-Nalt Schrauwen blies het concept een paar jaar geleden nieuw leven in. Ik vond het erg jammer dat er toentertijd geen automaat in Haarlem was. Toen ik contact opnam met Ro-Nalt, zei hij: zoek minimaal 20 kunstenaars op, en een locatie, dan krijgt Haarlem een automaat. En zo geschiedde.”

Waar staat Pakje Kunst?

"De automaat staat tussen de Bibliotheek en Coffee-star in. Een prachtig plekje. Om een pakje te bemachtigen moet je twee maal twee euromunten meenemen. Bij inworp in de automaat kun je een Pakje Kunst uit de automaat halen. Het is een verrassing wat er uit komt. Een soort toverballenautomaat voor kunstliefhebbers dus. Let wel op, bij de Bibliotheek of Coffee-star kun je geen geld wisselen."

Wat voor soort kunst kunnen mensen verwachten?

"In ieder geval kunst dat in een pakje past. Voorwaarde is dat de kunst van de kunstenaar in lijn van het eigen werk past. Je kunt denken aan keramiek, fotografie, tekeningen, mini-schilderijen, linosnedes en etsen, maar ook gedichten. Je kunt het mooi vinden maar het kan ook niet helemaal je smaak zijn. Maar het zal altijd voer voor een discussie zijn. Leuk om dus een Pakje Kunst mee te nemen naar een etentje bijvoorbeeld."

Is het ook voor kinderen?

"Bij de allereerste opening van de automaat in Haarlem zagen we dat kinderen het heel erg spannend vonden om iets uit de automaat te halen. Later zagen we de kinderen een beetje bedenkelijk kijken wat ze met het kunstwerkje aan moesten. Dat bracht ons op het idee om een kolom met speciale kunst voor kinderen te maken. Kunstenaars vonden het ook een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. In de automaat vind je rechts de kunst voor kinderen."

Wat hoop je hiermee te bereiken?

"De bedoeling is om kunst wat meer laagdrempelig te maken. Ik hoop dat mensen over de drempel stappen om kunst aan te schaffen. Misschien dat men er achter komt dat het heel leuk is om voor 25 euro een klein etsje te kopen. Misschien dat het weer aanzet tot een aanschaf van een groter kunstwerk. Hopelijk ligt Pakje Kunst aan het begin van een kunstverzameling!"

Kunnen mensen zich nog aanmelden om als kunstenaar ook mee te doen?

Jazeker! Hoe meer variatie hoe beter. Weet je wat zelfs mogelijk is? Met een QR code kun je videokunst in een Pakje stoppen! Maar gedichten en foto’s kunnen ook heel goed in een pakje. Wij vragen vaak een prototype te sturen zodat wij wat variatie aan kunnen bieden.
Aanmelden kan via de site www.pakjekunst.com of via onze mail.

Over Pakje Kunst

Pakje Kunst is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg. In december 2016 werden de eerste drie automaten in Tilburg in gebruik genomen. Ondertussen is dit aantal gegroeid naar 45 automaten verspreid over 33 steden in Nederland en doen er meer dan 1000 kunstenaars mee. Klik hier voor de meest actuele locaties.

Bekijk hier het overzicht met deelnemende kunstenaars in Haarlem.