Renate Dorrestein overleden

Gepubliceerd op: 8 mei 2018 13:00

Jumelagesteden

Op 4 mei overleed schrijfster Renate Dorrestein. Zij werd 64 jaar. Met haar overlijden verliest Nederland één van haar meest productieve auteurs.

Renate Dorrestein stelde de lezer en het belang van lezen altijd voorop. Jarenlang ging ze daarvoor op pad: ze gaf talloze lezingen in bibliotheken, boekhandels, op scholen en in cafés. Generaties scholieren en lezers zijn met haar werk opgegroeid.

Literaire nalatenschap

Nog maar kort geleden hield Dorrestein haar autobiografie Dagelijks werk ten doop in Boekhandel Blokker in Heemstede, door literair journalist Onno Blom aangeduid als een ‘ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers.’Dorresteins laatste roman was Reddende engel, onlangs genomineerd voor de BookSpot Gouden Strop. Haar werk werd voor vele literaire prijzen genomineerd. Voor haar gehele oeuvre ontving ze de Annie Romein-prijs. Ook schreef Dorrestein zowel een Boekenweekgeschenk als een Boekenweekessay.

Condoleanceregisters

Wil je je medeleven betuigen met het overlijden van Renate Dorrestein, dan kun je online een condoleanceregister tekenen. Ook kun je in de regio Haarlem tot en met zaterdag 12 mei terecht in de Bibliotheek Haarlem Centrum en Boekhandel Blokker in Heemstede om een condoleanceregister te tekenen. Het register wordt omringd door haar boeken en een gedicht van Dorresteins 12-jarige buurmeisje.