Schoorstenen en zonnepanelen bij Taalfeestje 2021

Gepubliceerd op: 23 september 2021 14:20

Schoorstenen, gaskachels en zonnepanelen. Geen eenvoudige woorden om te spellen, laat staan als Nederlands niet je moedertaal is. Tijdens het Taalfeestje storten elf nieuwe Nederlanders zich op het dictee dat geschreven en voorgelezen is door Aureen Harthoorn van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Het Taalfeestje (voorheen NL Dictee) wordt al sinds 2010 door de Bibliotheek Zuid-Kennemerland in samenwerking met de gemeente Haarlem georganiseerd.  Helaas ging het in 2020 niet door vanwege covid-19. Dit jaar was de tiende editie gelukkig weer mogelijk. In beperkte setting, maar niet minder feestelijk!

Niet eenvoudig

Na het drinken van een kopje koffie gaat iedereen de Raadzaal in. De coaches nemen plaats op de publieke tribune en de deelnemers op de
stoelen waar de raadsleden andere avonden op zitten. Mick Schoonebeek, WEB-ambtenaar bij de gemeente Haarlem, opent de avond. Het Dictee, geschreven en voorgelezen door Aureen Harthoorn, wekte in eerste instantie enige beroering. Een mooi verhaal, maar ook wel moeilijke woorden! Maar onvervaard en dapper ging iedereen aan de slag.

Drie winnaars

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Marie-Thérèse Meijs, wethouder van onder meer Cultuur, ging aan de slag en aan het eind van de avond waren de drie winnaars bekend. Chiara Vezzani, Zehra Altunbas en Timur Ince. Chiara was stomverbaasd en heel erg blij omdat zij nog niet eens zo lang in Nederland is. Timur vond het heel bijzonder om in het Stadhuis te zijn. Onder het genot van nog wat fris en koffie werden de moeilijke woorden nabesproken.

In 2022 kan het Taalfeestje hopelijk weer op volle sterkte gevierd worden met
nieuwe Nederlanders die de taal leren. Maar ook Nederlanders die hard werken om
hun lezen en schrijven te verbeteren zijn van harte welkom.

Taalfeestje in beeld - Fotograaf: Wiebrig Krakau

Bekijk de grotere foto's