Hoe gaat het mediaspreekuur nu?

Gepubliceerd op: 10 februari 2021 13:00

Hoe gaat het Mediaspreekuur nu?

Door de coronamaatregelen kun je in de Bibliotheek niet meer naar het mediaspreekuur komen. Daar werd gelukkig iets op gevonden: telefonische spreekuren.

Bellen is niet altijd even makkelijk bij vragen over e-books, computer, tablet of smartphone. Toch is het erg belangrijk dat mensen terechtkunnen bij dit spreekuur, ook al kan het nu niet in de Bibliotheek. Maartje en Erwin, die het mediaspreekuur verzorgen, vertellen hoe het de afgelopen maanden is gegaan bij het telefonisch mediaspreekuur.

Waarom is het belangrijk dat dit spreekuur blijft doorgaan?

“Veel Bibliotheekleden lezen naast papieren boeken ook steeds meer digitaal. De vestigingen zijn nu op last van de overheid gesloten, maar de Online Bibliotheek (e-books en luisterboeken) is open. Zo kunnen leners toch boeken blijven lenen en lezen. Over het gebruik van e-books en bijvoorbeeld inloggen komen nu extra veel vragen. Maar ook andere digitale diensten van de Bibliotheek, zoals apps, digitale oefenprogramma's of andere digitale services die in het Bibliotheekabonnement zitten, worden veel gebruikt. Hier komen ook vragen over. Deze vragen kunnen mensen stellen via het telefonisch mediaspreekuur.”

Welke vragen krijgen jullie vooral?

“Voor een deel van de leners is het de eerste keer dat ze digitaal boeken lenen. Vooral tijdens en na de eerste lockdown in maart 2020 kwamen er vragen van mensen die met e-books aan de slag wilden gaan. Ook over de e-reader of het gebruik van luisterboeken krijgen we veel vragen. De app van de Online Bibliotheek is eind vorig jaar veranderd en voor leden die de app een tijd niet hadden gebruikt, was het even uitvinden hoe deze werkt. Voor mensen is het ook vaak fijn om te merken dat iemand met hen meedenkt en op weg helpt. Voor deze leners is het prettig dat ze dan telefonisch terechtkunnen met hun vragen en digitaal kunnen lenen en lezen.
Mensen kunnen in principe met al hun vragen over digitale apparaten bij het mediaspreekuur terecht. Het hoeft dus niet alleen met de Bibliotheek te maken te hebben. Je kunt ook denken aan vragen over bijvoorbeeld de digitale overheid, social media, digitale opvoeding en het vinden van informatie op internet.”

Hoe vraag je zorgtoeslag aan en hoe maak je een afspraak bij de gemeente? Waar meld je je aan voor het inburgeringsexamen en hoe registreer je je als donor? Met dit soort vragen kun je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Omdat de vestigingen van de Bibliotheek momenteel gesloten zijn, kun je deze vragen stellen via het telefonisch mediaspreekuur.

Waarom is het belangrijk dat de Bibliotheek dit doet?

“Voor veel mensen is de Bibliotheek een vertrouwde plek waar je terechtkunt met al je vragen en dus ook als dat mediavragen zijn. Wij kunnen meestal direct een antwoord geven of we verwijzen door naar een andere organisatie.”

Wat maakt dit werk zo leuk om te doen?

Maartje

Maartje: “Ik vind het prettig dat je mensen op deze manier verder kunt helpen en nieuwe dingen kunt laten ontdekken. Het gaat soms maar om één stap in het proces waar het vastloopt en dan is het fijn als iemand daarna zelf aan de slag kan. Er is heel veel mogelijk en de kennis en informatie zijn beschikbaar binnen de Bibliotheek. Dus dat mensen daar gebruik van kunnen maken, vind ik erg belangrijk.“

Erwin

Erwin: “Het geeft veel voldoening als je mensen kunt helpen en zo snel blij kunt maken. De Bibliotheek en het lezen van boeken promoten zijn mijn passie. Daarom ben ik bibliothecaris geworden.”