Verbouwing de Bibliotheek Haarlem Centrum

Gepubliceerd op: 11 april 2022 16:37

Binnenkort wordt het pand van de Bibliotheek Haarlem Centrum verbouwd. Het gebouw, dat deels dateert uit de 16e eeuw en deels uit de jaren 70, vergt onderhoud en wordt verduurzaamd. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Haarlem, eigenaar van het pand, en starten maandag 2 mei. Tijdens de verbouwing blijft de Bibliotheek open.

De werkzaamheden aan de hoofdvestiging van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland gelegen aan de Gasthuisstraat in stadsdeel Centrum, vinden deels buiten en deels binnen plaats. Zo wordt het bitumen dak vervangen en krijgt het een hogere isolatiewaarde. De lichtstraat naast de vide met leestafel en computers wordt vervangen, net als de lichtkoepels. De glazen puien krijgen HR++-glas en de klimaatinstallatie wordt vernieuwd.  

Duurzaam

Met de geplande vernieuwingen blijft de Bibliotheek ook in de toekomst een prettige en toegankelijke plek in de historische binnenstad van Haarlem. Een duurzame manier van leven en samenleven is al geruime tijd een uitgangspunt in de activiteiten en bedrijfsprocessen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Het aanpassen van de huisvesting om energie te besparen past naadloos binnen die lijn. 
 
“We zijn blij dat de Gemeente Haarlem de stap neemt dit monumentale pand te verduurzamen”, zegt directeur van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland Roxane van Acker. “De Bieb Haarlem Centrum, straks weer in een nieuw jasje klaar voor de toekomst! Duurzaam en gastvrij.” 

Toegankelijk

De aanpassingen aan het historische Doelengebouw en het gedeelte uit 1974, ook wel aangeduid als ‘de nieuwbouw’, worden in fases uitgevoerd. Daarbij wordt steeds rekening gehouden met de publieke functie van het gebouw. Hinder voor leden, bezoekers, vrijwilligers en medewerkers van de Bibliotheek blijft zo beperkt mogelijk. Werkzaamheden die het meest lawaai geven worden bijvoorbeeld zo veel mogelijk buiten openingstijden uitgevoerd. Toch zal er, zoals met elke verbouwing, sprake zijn van geluidsoverlast. Ook kunnen bepaalde gedeeltes tijdelijk worden afgezet in verband met de veiligheid. We hopen op begrip hiervoor.  

Planning

De gemeente gaat uit van een planning waarbij gestart wordt op 2 mei 2022. De werkzaamheden duren tot begin 2023. Het kan voorkomen dat de planning wijzigt door onverwachte omstandigheden. Als de verbouwingsactiviteiten invloed hebben op de dienstverlening wordt dat tijdig aangegeven. Op onze website is steeds de meest actuele informatie terug te vinden.