Vestigingen weer zo goed als normaal open

Gepubliceerd op: 5 juli 2021 15:00

Vestigingen weer zo goed als normaal open

Opluchting. Maar ook licht ongeduld. Dat zijn de overheersende gevoelens bij Roxane van Acker, directeur van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, nu we een fase ingaan zonder al te ingrijpende coronamaatregelen.

“Ik ben vooral ontzettend blij dat we weer en steeds meer mensen kunnen ontvangen.” Roxane blikt kort vooruit en kondigt onder meer aan dat leden – net als vorig jaar – binnenkort compensatie kunnen aanvragen voor de periode waarin de bieb verplicht gesloten was.

“Onze vestigingen zijn open en iedereen die dat wil kan gelukkig weer binnenlopen. En we zijn op een aantal plekken ruimer open dan voor de coronacrisis. We kunnen weer vooruitkijken. Er ontstaat meer ruimte voor maatschappelijke diensten en programmering, en voor de initiatieven die we samen met gemeenschappen om ons heen ontplooien,” zegt Roxane. “Gelukkig is onze vestiging in Haarlem Oost ook weer open nu het Reinaldahuis de deuren heeft kunnen heropenen.”

Hard gewerkt

De Bibliotheek heeft ook tijdens de sluiting hard gewerkt om zo veel mogelijk mensen te bereiken met dienstverlening: de Afhaalbieb, Bibliotheek aan Huis, de VoorleesExpress, telefonische media- en taalspreekuren, leeniPads voor gezinnen, online activiteiten, e-books, luisterboeken, informatieve nieuwsbrieven – de lijst is lang. Roxane: “De medewerkers hebben het er nooit bij laten zitten – fantastisch. Ik kan dan wel licht ongeduld voelen over het tempo van de versoepelingen, maar feit is dat mensen moe zijn – het is belangrijk eerst voor publiek en medewerkers om een paar zaken verder op orde te brengen.’”

Medewerker Dienstverlening Vera van den Berg: "Tijdens de lockdown hebben we boekenpakketten samengesteld die leden voor zichzelf of voor familieleden konden aanvragen bij de Afhaalbieb. Het was een uitdaging om zo goed mogelijk aan de wensen te voldoen. Over het algemeen lukte dat prima en vaak kon je mensen blij maken met nieuwe aanwinsten of een verrassingsboek. Het leuke was dat ik daardoor zelf ook meer onderdelen van de collectie leerde kennen. Door de positieve reacties kreeg ik er steeds meer plezier in. Het gaf een goed gevoel dat we op deze manier iets voor onze leners konden betekenen."

Compensatie

Roxane van Acker: “We willen graag na de zomer een goede start maken. Daarom kunnen leden die dat willen binnenkort compensatie aanvragen voor de periode waarin ze maar gedeeltelijk gebruik hebben kunnen maken van onze diensten. We geven geen geld terug, maar verlengen het lopende lidmaatschap. Ook net als vorig jaar hoop ik dat wie zich dat kan veroorloven, géén compensatie aanvraagt,” benadrukt Roxane. “Dat is een eenvoudige manier om je Bibliotheek te steunen.”
De bieb gaat per augustus ook weer over op het berekenen van kosten voor materialen waarvan de leentermijn is verstreken. “We zijn er trots op dat we als een van de weinige Bibliotheken in het land gedurende de hele coronacrisis géén telaatgelden hebben berekend aan onze leden. Maar nu alles stap voor stap normaliseert, zullen we vanaf 1 augustus voor nieuwe uitleningen de teller weer moeten laten lopen – dat zorgt ervoor dat onze materialen ook voor andere leners beschikbaar blijven,” legt Roxane uit.
“Het helpt wel als iedereen die nu nog materialen in huis heeft, die ook terugbrengt binnen de leentermijn,” vult Roxane aan. “Dan grijpen andere leden niet mis.”

Balanceeract

Intussen heeft de bieb het oog ook op de langere termijn gericht. Landelijk ontwikkelen Bibliotheken zich steeds meer tot een spil in de samenleving, met steeds meer taken op maatschappelijk vlak. Daarnaast stelt de Bibliotheek Zuid-Kennemerland zich in het beleidsplan voor de komende jaren ten doel de kwaliteit van dienstverlening op het gebied van lenen en lezen te vergroten. “Dat is onze grote balanceeract de komende jaren: ervoor zorgen dat onze trouwe lezende en studerende leden zich thuis blijven voelen in een Bibliotheek die ook steeds meer andere maatschappelijke diensten op het gebied van taal, ‘digitale inclusie’ en ‘een leven lang leren’ gaat bieden. Mijn droom is dat die twee functies elkaar uiteindelijk nog meer versterken.