Voorleestips

Gepubliceerd op: 2 maart 2018 13:26

Je kind voorlezen. Het klinkt gemakkelijk, maar valt soms nog best tegen. Leesconsulent Suzanne de Haas-Lor geeft tips om van voorlezen een feestje te maken.

Hoe zorg ik dat het voor ons allebei leuk is?

Kies altijd een boek dat je zelf ook graag leest. Er zijn ontzettend veel mooie kinderboeken en het ene boek spreekt je gewoon veel meer aan dan het andere. Vind je Dolfje Weerwolfje niet zo boeiend? Geen paniek! Kies gewoon een ander boek en zeker weten dat je kind zegt: 'O, maar dat is ook leuk!'

En wie mag het boek kiezen: mijn kind of ik?

Dat kun je afwisselen. Af en toe kiest jouw kind het boek uit en soms kies jij. Of je doet het zo: je kiest zelf drie boeken uit en laat je kind daaruit kiezen. Zo heb je iets om voor te lezen dat jij interessant vindt, maar geef je je kind ook de keuze.

Steeds hetzelfde boek voorlezen, is dat 'erg'?

Samen lezen gaat vooral om plezier hebben. Als je kind een bepaald boek 'nog een keer, nog een keer' wil lezen, verdiept dat de woordenschat van je kind. Het is dus helemaal niet erg om een boek vaker voor te lezen. Het is juist goed! Tussendoor kun je heus wel een keer zeggen: 'Nu gaan we even een ander boek doen, hoor'. De dag erna is het favoriete boek dan weer aan de beurt.

Moet ik gekke stemmetjes doen tijdens het voorlezen?

Normaal gesproken is het goed om met neutrale stem voor te lezen. Stemmetjes gebruiken, kan onnatuurlijk overkomen. Als het boek een beetje gek is, kan het wel. Dan doe je het vaak zelfs automatisch. 

Is het nodig om moeilijke woorden uit te leggen aan mijn kind?

Kinderen kunnen 'moeilijke' woorden gerust aan. Vaak begrijpen ze uit de context wel wat ze betekenen. Eigenlijk moet je daar tijdens het voorlezen niet naar vragen. Dat onderbreekt het verhaal namelijk veel te veel. Je kunt een woord wel terloops uitleggen, bijvoorbeeld door te zeggen: 'Aan de de oever... aan de kant van de rivier, weet je wel'. Zo leg je het kort uit en loopt het verhaal lekker door. Als je kind zelf vraagt wat een woord betekent, leg je het natuurlijk wel even uit.

Wat voor boeken kies ik om voor te lezen?

Kies boeken die niet te kinderachtig zijn. Laat de stoere boeken over bijvoorbeeld monsters of dino's dus zeker niet liggen als je kind daarvan houdt. Kijk ook of het boek aansluit bij de belevingswereld van je kind. Welk kind kent nog een ouderwetse telefoon? En guldens, daar hebben ze vaak al helemaal nooit van gehoord. Vind je het lastig om een keuze te maken? Geen punt. Bij de Bibliotheek geven we je graag advies over voorleesboeken die interessant zijn. Zo kom je altijd op een leuk boek uit!